На породичном имању откривено насеље старо 3.500 година

На имању породице Младеновић у селу Грачац, откривено је насеље од пре 3.500 година, а археолошка истраживања стручњака краљевачког Завода за заштиту споменика културе са 200.000 динара финансира општина Врњачка Бања.

Стручњаци краљевачког Завода за заштиту споменика културе су, истражујући налазиште у селу Грачац код Врњачке Бање, открили остатке насеља из бронзаног доба. У питању су предмети који указују да је на имању Животе Младеновића постојало насеље од пре 3.500 година, у бронзано доба.

"Пронађени материјал указује да је реч је о насељу која су у то време постојала у долини Јужне и Велике Мораве, а то је параћинска културна група. Иначе, ово је једини локалитет пронађен дуж Западне Мораве, на потезу од Краљева до Крушевца. Откривени предмети биће конзервирани и предати Народном музеју у Краљеву, а на основу предстојећих анализа одлучићемо да су неопходна даља ископавања", каже археолог Марија Алексић Чеврљаковић.

Општина Врњачка Бања издвојила је 200.000 динара у ове сврхе, каже председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић.

"Желимо да сазнамо шта је у давним временима било на нашим локалитетима, а са надлежнима у Заводу за заштиту споменика имамо одличну сарадњу на овом пројекту и бројне планнове за нове", појаснио је Ђуровић.

Локалитет на којем се радови изводе, уз дозволу Министарства културе и информисања, откривен је захваљујући Животи Младеновићу који је, на свом имању, још пре двадесетак година пронашао бронзану шналу приликом садње воћа, а годинама касније и керамички ћуп са патином и друге предмете. Све то Живан је односио у врњачки Културни центар или Народни музеј у Краљеву.

За локалитет су се заинтересовали археолози у Краљеву и обавили почетна истраживања. Сада је струка на потезу, а вреди веровати да је археолошки локалитет Чалија још вредније него што тренутно можемо и да претпоставимо, јер сведочи о континуитету насељавања долини Западне Мораве од периода праисторије до савременог доба.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво