Ученици из Немачке у посети Нишу

Ученици Пословне школе из немачког града Форцхајма пети пут су гости Правно - пословне школе у Нишу. Њих дванаесторо смештено је у породицама вршњака из Ниша.

О Нишу и Србији пре доласка овде нису знали много, а оно што су видели и доживели, кажу, одушевило их је.

"Град је леп, имате дивне споменике, научили смо нешто о вашој историји и култури. Људи су пријатни и гостољубиви. И храна је одлична", каже Елизабет Волк, Форцхајм.

"Највише ми се овде свидјају људи, прихватили су ме као члана породице. Код нас у Немачкој се живи другачије, нема толико излазака и толико дружења, а овде смо стално смо сви зајдено", каже Мираш Докдемироглу, Форцхајм.

И гости и домаћини ученици су пословних школа, па свакодневно раде и на заједничким бизнис идејама. Ипак више уживају у заједничком слободном времену.

"За изласке морамо да зовемо да резервишемо, јер нас је много, а они су се лепо уклопили и ово дружење је корисно и за њих и за нас", каже Наталија Мариновић, Ниш.

"Имамо заједничка интересовања, пре тога смо контактирали, већ и сада се трудимо да се боље упознамо", каже Настасија Лазаревић, Ниш.

Ова посета наставак је међународног пројекта започетог пре осам година са циљем да се размене искуства у образовању, усавршава енглески језик и упознају две културе и обичаји. Уз то, све је прерасло у нешто више.

"Најдрагоцениије је то пријатељство које започне у Нишу, касније се настави у Форцхајму, јер та пријатељства могу да буду касније драгоцена када они постану носиоци развоја свога града, свог региона, своје земље", каже Милорад Гавриловић, директор Правно-пословне школе Ниш.

Поред дуалног система који се у Немачкој примењује одавно, има још битних разлика у образовном систему.

"Код нас основно образовање траје четири године, и деца се много раније опредељују за оно што их интересује него што је то у Србији. Али, пошто су нам школе сродне, предмети су нам слични", каже Алекс Оелбак, школа "Лудвиг Ерхарт" Форцхајм.

Ученици из Немачке угостиће вршњаке из нишке Правно- пословне школе следећег пролећа.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво