Сремуш све траженији

Самоникла биљка сремуш, због својих лековитих и хранљивих, састојака све је траженија. Прати букове шуме, има је по Европи, а распрострањена је и у нашим крајевима. Због укуса који подсећа на бели лук, конзумира се као салата и зачин. Као органска биљка уклапа се у савремене трендове исхране, а и један је од најпопуларнијих лекова у народној медицини.

За разлику од производа, који први на пијаце у пролеће, стижу из башти и пластеника, сремуш долази из природе. Има га на готово свакој тезги од марта до маја.

"Водим рачуна о исхрани", каже једна од старијих Крушевљанки која купује сремуш. "Користим маслиново уље, сремуш само исечем, ставим кап маслиновог уља и то једем сваки дан."

Многи гаје сремуш у Пепељевцу код Крушевца.

Продавци кажу да га беру људи на Јастрепцу, посебно на локалитету Добре Воде. Доносе га на пијаце ујутру и продају на велико.

На Јастрепцу га има у изобиљу, јер ова планина обилује влажним буковим шумама које су његово природно станиште. Расте у рано пролеће када другог зеленог биља готово и да нема,  па га је лако пронаћи. Ипак искусни саветују да се бере лист по лист.

"Морамо да будемо обазриви, јер дешава се да се грешком убере биљка козлац која је слична. Разлика измедју ове две биљке је очигледна иу листу и не дешавају се тако честе грешке, али због тога што расту једна уз другу потребно је бити обазрив", каже Мома Петровић.

Могуће га је помешати и са ђурђевком и мразовцем, па је пре брања најбоље  проучити разлике у литератури.

Сремуш, дивљи лук или црембош како га овде на Јастрепцу зову заслужио је место на насловној страни старе књиге о исхрани у природи. Због хранљивих, али и лековитих састојака.

Сремуш између осталог садржи, алицин природни антибиотик.

"Позитивно утиче на гастроинтестинални тракт, практично има заштитни ефекат када су наша црева у питању. Оно што је друго важно је да има доста хлорофила, пуно витамина Ц, бета каротена. То су све антиоксиданси који повољно утичу на кардиоваскуларни систем", каже др Весна Ракоњац, нутрициониста.

Његова луковица и лист обилују етеричним уљима.

"Ко жели може сам да направи за себе тинктуру. За кућне потребе може лепо да се направи са комовом ракијом. Један део сремуша и пет делова комове ракије, оставите  да одстоји 40 дана, процедите и имате лек за целу годину", каже Љубиша Матић, фармацеут.

Како снег копни тако се и ова биљка приближава врховима планина. На Јастрепцу смо непрегледне тепихе сремуша затекли на 800 метара надморске висине. И бераче којих је сада много мање, него осамдесетих година, када су сремуш Хрвати на велико откупљивали за зачине.

  

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи