Одржани Овчарски дани у Сакулама

У Сакулама су одржани 21. Овчарски дани. Поред смотре оваца и пулина, изложбе пољопривредне механизације, овде се кувао овчији паприкаш, жене су излагале ручне радове, а као и сваке године највећу пажњу привукле су традиционалне трке магараца.

Мештани Сакула годину дана се припремају за трку на магарцима. Веома им значи ко ће имати најбржег и најпослушнијег магарца у селу, јер познато је да су то изузетно паметне, али понекад и веома тврдоглаве животиње.

"Одгајио сам га од малих ногу. Веома је послушан и миран. Иде са овцама и не прави никакве проблеме", каже Милан Војнов.

Његов син Никола највише воли да јаше свог магарца и каже да није тешко ако се научи на време

На смотри оваца учествовало је 40 излагача из читаве Војводине са расама цигаја, виртенберг и бергам. Дејан Јовин је дошао из суседног Идвора и он узгаја 40 оваца.

"За мене је то доста, мада да би овај посао био исплатив требе да имате бар 100 оваца, али немам довољно земље, а ни новца за веће стадо. Требала би и држава више да нам помогне, она субвенционише, али помаже веће узгајиваче, атребала би да обрати пажњу и на нас", истиче Дејан Јовин из Идвора.

Стева Луковић један је од ретких који у Ченти има велико стадо.

"Некада је у мом месту било више од 6.000 оваца. Сад имамо другар и ја велика стада од 200 оваца и још неколико њих се бави овим поолсом и то је то. Нема више", каже Луковић.

Општина Опово је и ове године помогла манифестацију која Сакуљанима много значи.

"Желим да напоменем да Сакуљани сами све организују и чувају своје Овчарске дане, а ми смо ту само да им омогућимо да сваке године напредују  што више, јер они на један оригиналан начин показују како се воли и поштује живот на селу", каже  Зоран Тасић, председник општине Опово.

А да бројни посетиоци не остану гладни побринули су се кувари који су читавог дана кували овчији паприкаш, а удужење жена из Сакула манифестацију су украсиле ручним радовима са етно мотивима.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво