У Лучанима засађено око 2.000 садница дрвећа

У Лучанима је засађено око 2.000 садница дрвећа, које ће заменити болесна и исечена стабла. Садњу лишћара и четинара спровело је Јавно предузеће Србијашуме у сарадњи са Управом Министарства пољопривреде за шуме, локалном самоуправом и Министарством правде, Управом за извршење заводских санкција.

На простору од око једног хектара у Лучанима, осушена стабла и проређене дрвореде замениће младе шуме. А у њима дивље трешње, смрче, храстови и борови.

"Овде смо определили четири лишћарске врсте и једну четинарску пошто је по стратегији развоја шумарства. Значи, предлог да се форсирају аутохтоне врсте дврећа где год је то могуће", каже Звонимир Баковић, руководилац Одељења за гајење шума, ЈП Србијашуме.

Више од 1.500 стабала старих и до 40 година посечено је, али ће центар Лучана поново красити зелене површине, уз градске степенице, симболе тог града.

"Ове стазе ћемо такође избетонирати, урадити бехатон, осветљење, клупе за старије људе да се мало и одморе и уживају у овом зелелнилу што ће бити посађено и за годину то ће бити плућа Лучана", каже Зоран Крљанчевић, општина Лучани.

У акцији садње стабала у малој и великој колонији у Лучанима учествовали су и волонтери.

"Трудимо се да значимо што више у овим акцијама да помогнемо колико можемо и да дамо све од себе да улепшамо наш град", каже Иван Радић, волонтер, Лучани у срцу.

Сушење шума последњих година распрострањен је проблем широм Европе. Стручњаци истичу да треба радити на превенцији и адекватном гајењу шума, које су вишеструко корисне за људе.

"Од заштите од ерозије, заштите од бујичних деловања, негативних, унапређења целе животне средине а сутра и производње дрвета и запошљавања људи који остварују приход на том дрвету", каже Саша Стаматовић, в.д. директора Управе за шуме Министарства пољопривреде и заштите животне средине.

Лучане ће красити око 2.000 нових, здравих стабала, али и мини хортикултурни парк у центру града, дар Министарства пољопривреде и Србијашума.

rts.cacak@rts.rs
+381 32 227 551

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи