Хоће ли странци да купују наше оранице

Споразумом о придруживању са ЕУ, наша држава се обавезала да ће странцима од првог септембра омогућити куповину земљишта под једнаким условима као грађанима Србије. Министар пољопривреде, Бранислав Недимовић, најавио је да ће до тада бити дефинисана нова правила продаје ораница, која ће ићи на руку српском сељаку.

Хектар плодне оранице у Мачви, кошта и до 10 хиљада евра. Да би је купио, просечан пољоприведник у Србији, мора да ради и неколико година, тврди Слободан Илић из Мајура, чија породица живи од земље и узгоја стоке.

"Да би радио часно и поштено, да би заратио хектар земље, треба ти најмање две године, да би нешто могао да уштедиш са овим радом, и са свиме оним што се дешава у Србији. Пре две године купио сам хектар земље", каже Слободан Илић из Мајура.

У земљама ЕУ, пољоприведно земљиште је и до четири пута скупље него код нас. Најава да ће од септембра странци моћи да купују српске оранице, брине ратаре у шабачком крају.

"То није добро, то је пропаст за Србију, што ће нама странци, имамо ми потенцијал да радимо, ми сами. Ти велики тајкуни, гуше нас ситне. Не можемо ми купити сто хектара од једном, можемо два, пет, тако да је то промашај", каже Иван Мирковић из Табановића.

Продаја земље страним држављанима по истим условима као грађанима Србије, угрозила мале пољопривреднике којих има највише, тврде стручњаци.

"Код правог српског домаћина задње што се продаје је земља. Земља се код нас продаје само у случају не дај боже. Уколико дође до продаје, наш пољопривредник неће бити конкурентан, зато што знамо да је много богатији европски,  и ту смо у нелојалној конкуренцији, и ту је готова ствар", каже Предраг Срдановић, Одељење за пољопривреду у Градској управи града Шапца.

Које мере ће држава предузети да би заштитила пољопривреднике, још се званично не зна. Шабачки ратари су сагласни, да би најбоље било, да као Мађарска, изменом устава, странцима трајно забранимо куповину наших ораница.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269
           

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво