Мештани обнављају шуму у центру Новог Села

Ново Село, које припада месној заједници Ором у општини Кањижа, једно је од ретких насеља у Војводини у чијем центру се налази шума, која је временом, захваљујући немару скоро искорењена. Последњих година интензивно се ради на томе да шума добије ранији изглед.

Село има свега стотинак становника, али се скоро половина њих одазвала на акцију пошумљавања, коју је организовала месна заједница у сарадњи са ЈП Војводинашуме.

Ангела Давид се присећа да су пре 40 година, кад је дошла у село, на овој парцели од скоро 20 хектара била велика стабла која су посечена и да су овде породично долазили на излете.

"Сад ћемо шуму обновити и омогућити нашој деци да се играју у хладу током топлих летњих дана", тврди Ангела.

По речима Роберта Лека, председника Месне заједнице Ором, идеја о враћању шуме у првобитно стање зачета је пре десетак година и за то време посађено је око три хиљаде садница.

Овог пута посађено је хиљаду стабала евроамеричке тополе, поклон  ЈП Војводинашуме, које је, иначе, у јесењем и пролећном периоду у Војводини пошумило 1.600 хектара.

Марта Такач, директорица ЈП "Војводинашуме", каже да фирма учествује у пошумљавању и давању стручних савета како на прави начин треба посадити саднице  и неговати их како би након одређеног времена формирале шуму.

"Ове недеље нас је време послужило тако да смо могли пуно бити на терену", додаје Такач.

Михаљ Њилаш, потпредседник Владе АП Војводине, истиче да је од стране Покрајинског секретаријата за пољопривреду отворено више конкурса, између осталог и за пошумљавање.

"То показује да се у Покрајини води рачуна о овом питању", констатује Њилаш.

Пошумљеност Војводине је свега седам процената, што је неупоредиво мало у односу на европских 40 одсто.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво