Други круг тестирања за програмере у Нишу

Најтраженији на тржишту рада у Србији су програмери и високошколовани, али и програмери почетници. За програм преквалификације у организацији Владиног савета за ИТ сектор у други круг прошло је 200 кандидата, а паралелна тестирања одржана су у Новом Саду Београду и Нишу. До краја године обуку би требало да заврши 1.000 људи.

Већина ових људи је без посла или ако су запослени желе да напредују, завршили су факултете који на тржишту рада нису тражени - међу њима има радника, хемичара, новинара.

"Мислим да могу чак и неку паралелу да повучем између новинарства и ИТ сектора, дефинитивно обе те области спадају у креативну индустрију", каже Марко Величковић.

"Радим у "Леонију" у фабрици одлучио сам се на овај корак за преквалификацију, јер сматрам да је јако интересантно, не радим у струци, а иначе сам на факултету безбедности на специјалистичким студијама", каже Никола Савић.

"Завршила сам хемију, па ето видела сам ову прилику за преквалификацију да би променила занимање пошто за хемичаре нема посла", каже Виолета Митић.

Програмера почетника потребно је ИТ компанијама у Србији. Њих 118 које учествују у овом програму прошле године запослиле су 700 почетника програмера.

"С једне стране тим компанијама пружамо оно што им треба у смислу кадра и квалитета са друге стране смањујемо незапосленост и пружамо свим овим људима шансу за једну карјеру која има потпуно невереоватну перспективу у будућности", каже Ана Брнабић, министарка државне управе и локалне самоуправе.

Првих 100 најбољих после два курга тестирања почеће у априлу, а средином недеље биће саопштене у којим установе ће се спроводити.

"Чињеница да неформално образовање, а ово јесте неформално образовање заиста не може да замени формално образовање нити је то идеја нити је циљ, али је чињеница да ви у ит сектору ви имате послове различитог нивоа сложености", каже Драган Јанковић, декан Електронског факултета у Нишу.

Информатика као  везни предмет, ова преквалификација и изградња прве фазе Научно-технолошког парка при Електронском факултету у Нишу су, према речима министарке Брнабић тренутно најважнији задаци Владиног савета за ИТ сектор.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво