Корморани истребљују рибе у Ибру и Западној Морави

Десетак јата корморана од зимус на Ибру и Западној Морави десетковале су рибљи фонд, посебно у рејону Црне Реке и Доње Сирче. Надлежне службе, спортски риболоваци, рибочувари и ловци су немоћни јер су, за разлику од ЕУ, ови истребљивачи рибе код нас, законом заштићени.

Летећи прождрљивци, како их из беса називају краљевачки риболовци, на Ибар и Западну Мораву слећу почетком зиме и ту, по правилу, остају дуже од четири месеца. Према казивању пецароша и рибочувара, свакодневно су виђени на нашим рекама, и то на ударним местима, такозваним зимовницима, где је и највише риба.

"Корморани не само да драстично смањују рибљи фонд, већ уништавају и вегетацију, а дрво, на коме ‘одседају’, обавезно се осуши због јаких киселина у њиховом измету", објашњавају рибочувари.

Они тврде да су терени око Црне Реке буквално уништени." Мораће да прође много времена да се рибе врате у раније станиште. То је један проблем, а важнији је како ће се надокнадити уништен рибљи фонд. Држава, сигурно, неће. А неће ни да скине забрану лова овог рибљег прождљивца, истичу чувари.

Корморани се на истом месту задржавају до 120 дана, углавном у зимском и, делом, у пролећном периоду. Лове по групама, на дубини до тринаест метара. Дневно могу да поједну три килогарама рибе, толиком броју риба нанесу и озледе од којих ће, временом, угинути.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи