Караван наивног сликарства

Изложбом слика више од 50 радова сликара наивне уметности из Ковачице је кренуо "Караван ковачичке наиве", који ће до 16. априла обићи Београд, Нови Сад и Ниш.

Прва изложба наивног сликарства у Ковачици организована је пре 65 година и до данас се редовно одржава, а сада је кренуо и "Караван ковачичке наиве" са жељом да се и људи у другим градовима упознају са њиховим делима и животом у равници.

"Кад гледате слику видите дубину од 10 километара, у даљини су салаши, шитна поља и разнобојне ливаде. Равница није увек досадна  депресивна, већ може бити и веома инспиративна. Нас у Ковачици мотивише да стварамо уметничка дела", каже сликарка Клара Бабка.

Зузана Верески тренутно је једна од најпознатијих сликарки наиве, која излаже своје слике у читавом свету.

"Село је још увек јако тихо, али овде има много љубави и пружа нам све што је потребно за мирно стваралаштво.Све што око нас расте, цвета у башти или у пољу нама даје нове идеје за рад и ми тежимо да све пренесемо на платно, да се ништа не би заборавило", каже Верески.

У општини Ковачица много чине да би очували заједништво четири народа који овде сложно живи, а  у сваком насељеном месту Словаци, Мађари, Румуни и Срби на различите начине чувају своју културу, традицију и обичаје.

"Желимо да наших 26 сликара колико их има у Галерији наивне уметности имају савремене радионице за производњу слика и да свака кућа која има сликара постане једна мала фабрика", каже Милан Гарашевић, председник општине Ковачица.

Наивно сликарство из Ковачице је значајан део културне баштине Србије, а овде има још много тога да се види, али за сад имају више гостију из иностранства него из наше земље.

"Ковачица има много тога да покаже, а наивно сликарство је већ постало бренд ове општине. Деца из Србије треба што више кроз екскурзије да посећују ово место и да се упознају са сликарима наиве, али и да обиђу у Идвору музеј Михајла Пупина", каже Младен Шарчевић, министар просвете.

Караван ковачичке наиве зауставиће се најпре у Београду, а потом наставља пут у Нови Сад и Ниш, а жеља организатора је да на овај начин промовишу своју општину и ван граница Србије.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво