Пројекат запошљавања особа са инвалидитетом без подршке

На евиденцији Националне службе за запошљавање у Пироту је 380 особа са инвалидитетом. Организација за помоћ овим особама, осмислила је пројекат за запошљавање свих ових и обезбеђивање њихове егзистенције. Подршку за овај пројекат до сада нису добили ни од једне институције.

Тридесетогодишњи Денис Стоилковић, иако је завршио Млекарску школу, четири преквалификације и информатички курс, до сада није имао прилику да нађе посао.

"Пуно је дискриминација, разних предрасуда, око мог изгледа првенствено, а после долази оно не треба нам овај радник. Ја мислим да је то један проблем који треба да се реши и да се запита и локална самоуправа и држава Србија", каже Денис Стоилковић.

У Пироту живи 4.200 особа са инвалидитетом, а од њих посао има 180 лица. Многи од њих не могу да остваре право на инвалиднину.

"Ја сам инвалид треће категорије. Од 1994.године водим спор са Пензиско- инвалидским, јер не могу да решим основна права која ми следују законом. Значи имам 30 одсто телесног оштећења, признају га, а господа га не плаћа", каже Мирослав Ранђеловић.

Организација за помоћ особама са инвалидитетом још 2013. године, покренула је иницијативу и направила пројекат за запошљавање инвалида. Идеја је оснивање радне јединице, где би се људи ангажовали на одржавању стамбених зграда.

"Ми желимо легално да радимо одржавање стамбених зграда. Имамо капацитета. Имамо молере, водоинсталатере, електричаре,... Некад је у Пироту постојао "Пирот стан" и функционисало је то на један квалитетан начин - много боље него сада", каже Зденко Борошак, Организација за помоћ особама са инвалидитетом.

Локална самоуправа у Пироту у овој години за запошљавање издвојила је 15 милиона динара, од тога највише за обављање стручне праксе 5,8 милиона. За запошљавање теже запошљивих лица издвојено је свега 1,5 милиона динара, а особе са инвалидитетом овде су само једна од десет ставки.

Прошле године покренута је грађанска иницијатива, потписана петиција, предлози упућени локалној самоуправи и ресорним министарствима, али до данас ни са једне адресе одговор није стигао.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво