Почела "Борина недеља" у Врању

У Врању је синоћ почела "Борина недеља", традиционална манифестација која се 51. пут одржава у част великана српске књижевности Борисава Станковића. Ове године манифестација се одржава паралелно у Врању и Београду, а Борина награда за целокупан књижевни опус биће уручена Душану Ковачевићу, 7. априла у Врању.

Писци и поштоваоци писане речи окупљају се сваког марта у Врању - то је традиција. Традиција је и да на почетку "Борине недеље" прошлогодишњи добитник Борине награде прочита беседу.

Милисав Савић говори о Бори Станковићу као о писцу родног Врања, али и Београда.

"Од свих места Бори је најдража Скадарлија, ваљда зато што га тај крај са ниским кућицама, за разлику од палата у Кнез Михаиловој, подсећа на врањанске сокаке", каже Милисав Савић, писац.

Бори у част говорили су књижевници из Србије и Македоније.

"Окрени лист и када листа пре њега није било. Окрени други лист и када нема трећег. Окрени лист не само због окретања, већ и због скретања", каже Христо Петрески, књижевник.

"Ако некад постанеш срећан, тада ћеш и само тада схватити да се срећа не чека нити се за њу моли. Ко за срећу моли, тај је у молби губи", каже Трајче Кацаров, књижевник.

Једна од најстаријих књижевних манифестација у Србији ове године одржава се на две локације, у Врању, граду у којем је рођен Бора Станковић, и у Београду, граду у којем је преминуо пре 90 година. Организатор је Књижевна заједница "Борисав Станковић".

"Право књижевно дело доноси оно нешто што се препознаје у вечности. Или једино у вечности. Уосталом, није ли и ово наше окупљање, које траје више од пола века поуздан доказ за то", каже Мирослав Цера Михаиловић, Књижевна заједница "Борисав Станковић" Врање.

Крај споменика Бори Станковићу у градском парку познатом књижевнику одали су почаст и ученици врањске гимназије која носи његово име.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи