Сећање на НАТО бомбардовање у Панчеву

Пре 18 година прве вечери НАТО бомбардовања гађана је фабрика УТВА-авиони у Панчеву, а током 78 дана НАТО агресије на мети су биле и Петрохемија и Рафинерија у којој су на радном месту погинула три радника.

Раднике друге смене у фабрици Утва авиони, 24. марта 1999. године изненадиле су гранате НАТО авијације у производној хали. Само захваљујући великој срећи оне су пробиле кров хале у којој у том тренутку није било никога.

Гроздан Стаменковски тај дан слави као други рођендан, јер је остао неповређен иако се налазио у непосредној близини експлозије.

"Иако је прошло много времена свега се сећам као јуче да је било. Прва граната је пала од мене на 70 метара. Срећа што су зидови дебели и заштитили су ме, јер данас не бих био жив", каже Стеменковски.

Миле Спасић се налазио у портирници фабрике када је пала прва граната. Трауме су му остале до данашњег дана.

"Сећам се како ме је јака детонација бацила на под.Када сам видео да фабрика гори знао сам да је почело бомбардовање. Никада нећу заборавити ту ноћ", каже Миле Спасић, радник Утве-авиони.

За 78 дана бомбардовања Панчево је гађано 24 пута. Разрушени су погони Азотара,Петрохемије и Рафинерије у којој су на радномместу погинула и три радника. Из Азотаре у земљу и канал отпадних вода исцурело је 250 тона течног амонијака. У Рафинерији је изгорело 80.000 тона нафте и нафтних деривата, а из Петрохемије је изливено 460 тона високотоксичних винилхлорида.

У Панчеву последњих година је забележено повећање оболелих људи од разних врста карцинома, али још увек нема доказа да је то последица загађене животне средине услед НАТО бомбардовања.

Удружење бораца Панчева положило је цевће и венце на споменик који је подигнут у част свм људима који су изгубили живот током деведесетих година прошлог века.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара