Вода у Банату најлошијег квалитета

За потребе водоснабдевања становништва у Војводини користе се искључиво подземне воде које се захватају бушеним бунарима. Испитивања су показала да је у вода у Банату најлошијег квалитета у Србији, а најгоре стање је у Зрењанину и Кикинди.

Кикинђани знају сликовито да кажу да оно што истиче из њихових славина личи на све, а најмање на воду. Истичу да је жута, јако се осети и углавном је не пију, него купују флаширану воду.

У Заводу за јавно здравље,које сваког месеца врши мониторинг воде, истичу да је она таква већ деценијама.

Др Сања Брусин Белош каже да је вода у хемијском смислу неисправна због повећане концентрације органских материја - амонијака, натријума и некада арсена.

"Дакле, у питању је низ супстанци и једињења који не одговарају Правилнику о хигијенској исправности воде за пиће", истиче др Белош Брусин.

У микробиолошком смислу вода за пиће је неисправна од 10 до 15 одсто на годишњем нивоу, у зависности од одржавања хигијене водоводне мреже, изворишта и јавних чесми. Једино право решење за грађане  Кикинде  јесте изградња постројења за пречишћавање воде.

ЈП "Кикинда" од прошле године  кренуло је са припремним радовима.

Мирослава Обадић из ЈП "Кикинда" наводи да се увелико ради реконструкција водоводне мреже у деловима где није одговарајућа и редовно се замењују неодговарајући водомери код корисника.

"Поред тога, израђује се пројектна документација за реконструкцију сабирне мреже у изворишту Шумице и обезбеђују се додатне резерве подземних вода", додаје Обадић.

Ако све буде текло према плану питка вода из кикиндских славина требало би да потекне до 2019. године.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво