Јапанска донација Дому здравља у Трговишту

Примарну здравствену заштиту мештанима Трговишта пружа девет лекара и 34 медицинске сестре из Дома здравља. Три године установа функционише ван система Здравственог центра у Врању, са углавном старом медицинском опремом. Служби за хитну медицинску помоћ и одељењу лабораторије Амбасада Јапана у Србији донирала је амбулантно возило и биохемијски анализатор.

Доктор Жика Филиповић једини је педијатар у Дому здравља у Трговишту, лечи млађе суграђане више од 30 година. Иако је у овој општини претежно старије становништво, последњих година рађа се више деце, око 45 годишње. Дневно на преглед дође тридесетак малишана.

"Организујем посао, и саветовалиште, и превентивни, куративни део, и школски и предшколски узраст. Ултразвук кукова, абдомена за децу, и то ја радим", каже др Жика Филиповић, специјалиста педијатрије.

Поред педијатрије, у Дому здравља су и службе опште медицине, стоматологије, гинекологије, лабораторије, имају и апотеку.

"Све је у реду, само некад нема лекова, па морам у Врање. У Радовници живим, супер је, немам ништа лоше да кажем", кажу мештани.

Више од пет хиљада становника живи у Трговишту, разуђено је и планинско подручје са 34 села. Имали су амбуланте у седам села, сада у три.

"Немогуће је због недостатка лекара организовати службу у тим амбулантама, остали смо са три, једна је на седамнаестом километру према бугарској граници, још две на једанаестом и деветом километру од Трговишта", каже др Новица Живановић, директор Дома здравља у Трговишту.

Да мештанима буде доступнија здравствена заштита, помаже амбасада Јапана у Србији. Донирали су возило са пратећом медицинском опремом, за хитно збрињавање, и савремени апарат за све биохемијске анализе.

"Помаже много у послу, откако смо га добили, повећао се број дневних узорака са 15 на 30", каже др Станче Михаиловић-Милићевић, специјалиста клиничке биохемије.

"С обзиром на то да је општина веома удаљена од Клиничког центра Ниш и Здравственог центра Врање, овакво возило је више него потребно", каже Ненад Крстић, председник Општине Трговиште.

Дом здравља у Трговишту има четири санитетска возила која су дотрајала и често била на сервисирању. Општина излази у сусрет, уступа теренска возила пацијентима у удаљеним планинским подручјима.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи