Нови дом у Геронтолошком центру

Старење са собом носи низ проблема, пре свега привикавања на околности у којима се човек нађе након радног века. Многи старије животне доби, одлуче да свој нови дом потраже у Геронтолошким центрима.

Различите људске судбине, усамљеност, туга, нарушено здравље, тек свако од 250 старих у Геронтолошком центру у Матарушкој Бањи, има своју животну причу.

"Дошла сам у дом са 54 године старости из неких разлога здравствених", каже Стевка Томовић која је стигла из Пландишта код Вршца. "Тешко је било првих дана док сам се уклопила са пријатељима".

Ђура Илић из Параћина, иако има троје деце, након смрти супруге желео је да старост проведе са својим врђњацима.

"Чим сам дошао овде ја сам се одмах спријатељио са госпођом Руменом, заједно смо у соби, оженио сам се и попунио сам ону празнину која ми је недостајала", каже Ђура Илић.

"Нама је лепо, стварно лепо и нема шта де се двоумим", каже Ђурина супруга Румена Вуковић.

У дому имају апотеку, библиотеку, кафе бар, редован надзор лекара, медицинског особља и стручњака који решавају проблеме старих.

"Чињеница да им ту треба прво топла реч, саосећање, разумевање и наравно све то укомпоновано са стручним радом", каже Валентина Ристовић андрогог у Геронтолошком центру.

Лидија Јовановић радни терапеут додаје да сви који живе у Геронтолошком центру, у складу са својим могућностима имају планиране активносту у дневном, недељном и месечном нивоу и спроводе се кроз секцијске, радне, радно-окупационе, радионичарске и спортске активности.

У Геронтолошки центар у Матарушкој Бањи долазе из свих крајева земље. Слободних места готово да нема, а за смештај особа које потпуно зависе од других постоји листа чекања.

"Планирамо да проширимо капацитете, у току је припрема друге фазе доградње стационара, и након завршетка радова дом ће бити проширен за 50 лежајева, што ће нас аутоматски сврстати у категорију великих домова", мишљење је  Бојана Ћирковића, директора Геронтолошког центра у Матарушкој Бањи. Он још додаје да планирају да у догледно време започну изградњу Геронто села.

Геронтолошки центар у Матарушкој Бањи биће један од најсавременијих те врсте у земљи, уз све погодности које пружа корисницима трећег доба.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи