У Новом Пазару представљен филм из продукције РТС-а

У Музеју Рас у Новом Пазару, у организацији Музеја Рас и Културнуметничког друштва "Фолија" одржана је презентација филма из серије РТС-а "Српски Источници" предавање на тему Традиционалне народне ношње подголијских села крајем 19. века и 20. век.

Народни обичаји и традиционална ношња подголијског краја у 19. и почетком двадесеток века преточени на филмском платну ускоро ће моћи да види и шира јавност у целој Србији у серијалу РТС-а "Српски источници".

Обичаје Јеремије, који су се једино задржали у селима подно планине Голије на овај начин биће сачувани од заборава. Мештани који су учествовали у стварању овог значајног пројекта поносни су што ће бити  део богате  историје Дежевског краја познатом по лози Немањића оснивача прве српске државе.

"Јеремије су биле момци и девојке и деца који су ишли са тим звонадима, што су носили, меденице и то су били јеремије. Ја сам био јеремија", каже Саша Бугарић, село Врановина.

"И везено и плетено и ткано што се шило од сукна, од платна све су то ручни радови, све су то ручно радили и данас се још по нешто чува од тога", каже Ната Бугарић, Врановина.

Иако доктор ветерине љубав према традицији свога краја Далибора Тодоровића навела је да истражује у више од 40 села специфичности традиционалне српске ношње. Резултате свог деветогодишњег истраживања с поносом је представио публици.

Оно што је карактеристично за ова села јесте, од наравно назива ношње: то су зумбул, то се носило у 19. веку код жена, затим корпоран са јелеком код мушкараца, затим велика кабаница, јапунџа, а што се тиче после Другог светског рата-доминирају шајкаче, сако или капут од сукна.

Културно-уметничко друштво Голија свим срцем настоји да аутентичном ношњом, играма и песмама представи изворне обичаје свога краја широм света где наступа.

"Хоћемо да покажемо да фолклор није само игра и песма да је фолклор нешто много више, да оно што ми радимо да је много шири дијапазон, него што наши грађани и наши гледаоци виде у шалама и оно што се изводи на сцени", каже Горан Аксовић, председник КУД Голија.

Српска народна ношња овог краја део је и богате збирке експоната Музеја Рас у Новом Пазару.

"Пре свега дајемо допринос очувању обичаја, културе како су се некада обичаји спроводили, а како се данас модификују у 21. веку", каже Милена Рајевић, директор Музеја.

Сала Музеја била је претесна да прими све поштоваоце старина и традиције што је својеврсна порука организаторима.

rts.novipazar@rts.rs
+381 20 317 837

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара