Припреме за пролећну сетву

Лепо време погодује радовима у пољу. На њивама у шабачком крају, ратари ужурбано припремају земљиште за пролећну сетву, која ће почети за десетак дана.

Два дана, млади пољопривредник Филип Драгојевић из Шапца, не одваја се трактора. Припрему земљишта за пролећну сетву, обавио је на око 40, од планираних 60 хектара.

"Очекујем ускоро да почне сетва, све зависи од климатских услова. Влаге има довољно, земља је лепо измрзла. Највише ћемо посејати соје", каже Филип Драгојевић из Шапца.

Агрономи саветују,  да се пре затварања бразди минерално ђубриво унесе у земљиште.

"Савет је да се аплицира минерално ђубриво за окопавине, по извршеној анализи земљишта, то је битно нагласити, наравно, код озимих култура, следи прихрана пшенице, која креће у влатање, она инсистира на већој колични азота", каже Дарко Симић, ПССС Шабац.

У односу на прошлу годину, сетва неће бити скупља,  тврде  пољопривредници. Цене су углавном остале исте, али и даље многи репороматеријал купују на рате и одложено. Код избора семена, већина ратара се саветује са стручњацима.

"Ако има новца, купимо за готовину, ако нема, узмемо, па када овршемо усеве, вратимо", каже Филип Драгојевић из Шапца.

"Опредељују се углавном за све фао групе зрења, ране, и средње ране, фао 400 и 500, и средње касне, и касне, зависно од намене да ли ће их  брати берачем, или комбајном. Цене су на нивоу прошлогодишњих, уз нека мања одступања, до три ипо хиљаде до пет хиљда", каже Славица Николић, дипломирани инж. агрономије.

Овог пролећа, у шабачком крају, кукуруз ће бити посејан на највећем броју парцела. Топло време иде и на руку ратарима који још нису прихранили озиме усеве и заштити уљану репицу од корова.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво