Семе заштићених врста чува се у Семенском центру у Пожеги

Поводом Светског дана шума, јавно предузеће "Србијашуме" организовале су широм земље акцију пошумљаванај у образовним институцијама. Садни материјал произведен је у Пожеги, једином семенском центру у Србији, где се чува и семе заштићених врста, попут Панчићеве оморике.

Јединствена банка семенског материјала за четинаре, листопадно дрвеће, али и друге биљке налази се у Пожеги. Семенски центар једини је такве врсте у Србији и има посебан значај за очување домаћих врста.

"Наше шумске врсте црног бора, белог бора, смрче, не рађају сваке године то се дешава сваких неколико година, зависи од климе. Зависи од разних других фактора. Један од специфичних фактора је учесталост плодоношења и обилност плодоношења. Значи, чак и ако роди, шишарка, односно сировина за производњу семена, може да роди, али та обилност није довољна да би се сакупила одговарајућа количина семена", каже дипломирани инг. шумарства Предраг Тасић, Семенски центар "Србијашума" Пожега.

Зато се у затвореном и отвореном простору у Пожеги производи пет врста семена за четинаре, међу којима и Панчићева оморика, али и десетак врста лишћара.

На површини од седамнаест хектара овде се годишње произведе милион садница, које се дистрибуирају широм Србије. Потребе су све веће, па тако расту и амбиције да се та производња у кратком периоду удвостручи.

Поред тога што потреба за огревним дрветом расте, сеча брижљиво планира. Заустављено је сушење четинара, али  су највећи проблем шумски пожари. Ватра је пре пет година прогутала огромне површине на подручју Златиборског округа.

"Већ великим делом смо пошумили те површине, које смо скупили у Златиборском округу и које смо произвели у нашем семенском центру. Шумовитост Србије је око 29,1 проценат. Тежи се да се та шумовитост подигне на 41 проценат, што се сматра оптималном шумовитости", каже дипломирани инг. шумарства Славиша Радосављевић, директор шумског газдинства ЈП "Србијашуме" Ужице.

Оно што охрабрује јесте да у Србији расте свест о потреби за очување шума. Због тога јавно предузеће "Србијашуме" годишње бесплатно подели стотине хиљада садница, произведених у Пожеги. Део семенског материјала заврши и у извозу, углавном у Мађарску и Холандију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво