Фестивал подводне фотографије у Панчеву

У Панчеву је отворен 14. међународни фестивал подводне фотографије и подводног филма. У наредна два дана биће приказани филмови из Француске, Италије, Шпаније, Енглеске, Америке и Русије, а до 27. марта у фоајеу Културног центра биће изложене 34 фотографије настале у морским и речним дубинама.

Сваке године на фестивалу се предстваљају тематски филмови. Тако смо до сад гледали потопљене бродове и разне ајкуле, а сада је представљено сво шаренило под водом које има за циљ да гледаоце опусти и релаксира.

У три категорије подводне фотографије: макро, композиција и риба 13 аутора је доставило 60 радова.Милан Петров из Беле Цркве награђен је за композицију на којој се  плаветнило није изгубило у морским дубинама.

"Фотографија је настала на Малти на дубини од 35 метара. На њој преовладава плава боја иако се зна да се на тако великој дубини боје губе, али успео сам да је направим", каже Милан Петров, КПА "Бела Црква".

Хоботницу је својим фото-апаратом у правом тренутку уловио Синиша Лазаревић у Грчкој и то на дубини од 37 метара. Овај рад је најбољи у категорији "Макро" фотографије.

"Најважније је изабрати прави моменат за фотографисање, јер се животиње појаве у једном тренутку и морате брзо да реагујете. На добру фотографију утиче много тога,а највише осветљење и позиција на којој се налазите", каже Синиша Лазаревић.

Свака фотографија носи неку своју специфичност места на којем је настала, а већина њих потиче из разних мора и океана, мада их ове године има доста и из река и језера у којима је много теже фотографисати.

"Зато што је у мору много богатији живи свет и са много мање труда се може направити добра  фотографија, док у реци или језеру је то много теже, јер је сиромашнији рибљи фонд, а и осветљење је слабије", каже Славко Макара, председник Клуба подводних активности Панчево.

Изложба подводних фотографија биће отворена до 27. марта у културном центру, а у наредна два дана биће приказани и подводни филмови аутора из седам држава.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи