Нишко викенд насеље деценијама без воде

Насеље Делнице код Ниша деценијама већ нема решено водоснабдевање. На градски водовод прикључено је преко једног водомера, и то још док је било викенд насеље, а до данас је изграђено више од 200 кућа.

Више од 200 домаћинстава у нишком насељу Делнице деценијама већ уопште нема воду, или она тек капље из славина.

"Имамо грађевинске дозволе из 1980. године, и уплату за воду из те године, али до данас ништа се није променило. Ово насеље постоји 40 година, и проблем је од почетка", каже један мештанин.

"Овде има деце, има старијих људи, сви пуне кофе и носе", додаје други.

"Ја сам ископао бунар па користим као техничку воду за прање. За кување не може, носимо из Ниша", каже трећи мештанин.

За четири деценије ово насеље се знатно увећало, и људи ту сада стално живе, па су сами направили водоводну мрежу, али имају један прикључак. У водоводу објашњавају да је све из водомера у искључивој надлежности корисника.

"Потрошачи из Делница су на нишки водоводни систем прикључени пре тридесетак година путем магистралног цевовода који је пројектован за тада викенд насеље. Довољен количине воде и притисак налазе се на водомерском месту где су прикључени наши корисници као група грађана", каже Зоран Игњатовић, ЈКП "Наисус".

Овај проблем деценијама је запостављан. Како се ово насеље проширило, ГО Црвени крст сада је предвидела регулационим планом изградњу секундарне мреже. Пре тих радова треба изградити примарну мрежу од резервоара Виник, чиме ће трајно бити решено водоснабдевање читавог тог потеза.

"Пројекат кошта сто, сто десет милиона и пошто је то већи пројекат потребно је најмање две године и решиће се то насеље", каже др Мирослав Милутиновић, председник ГО Црвени крст.

Понуђено привремено решење, са градским бунарима, мештани нису прихватили.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи