Ученици из целог света уче српски језик у Шапцу

У оквиру програма Интеркултуре, у Шабац, долазе ученици из целог света да уче српски језик и упознају се са начином живота у нашој земљи. Наставу у Гимназији у том граду, ове седмице слушају и ђаци са Исланда, из Америке и Италије, који ову школску годину похађају у Србији.

Стефан Холм Гуднасон са Исланда ове школске године наставу слуша на српском, а да би Шапчанима приближио земљу леда и вулкана, припремио је презентацију.

"Србија је била мој први избор. Желео сам да видим другачија места од оних у мојој земљи. Волим све у Србији, волим природу, храну, сарма ми је омиљено јело", каже Стефан Холм Гуднасон, ученик са Исланда.

"За ученике Шабачке гимназије ова размена представља много тога, пре свега повезивање са другим школама у неким другим земљама", каже Михаило Милошевић, ученик Шабачке гимназије.

Од своје куће у Минесоти, Кетлин Бигер је удаљена више од 8.000 километара. Од септембра прошле године иде у школу у Великом Градишту, а док је у Шапцу,  да боље упозна град и разуме наставу помаже јој Катарина Јосић у чијој породици је смештена, као и остали ученици и професори Шабачке гимназије.

"Када је овде ноћ, у Америци је дан. У Србији волим ајвар и српске људе", каже Кетлин Бигер, ученица из Минесоте.

"Долазе нам деца из целог света са идејом да се размене њихова искуства, интересовања, сазнања, њихови обичаји и култура", каже Синиша Мозетић, професор Шабачке Гимназије.

Развој неформалних облика образовања и глобално разумевање, само су неки од циљева Интеркултуре. Марцо Кватро са севера Италије, српски језик је научио за само три месеца.

"Србија није била моја прва жеља али баш сам срећан што сам дошао овде. У Србији живим у Ивањици. Ја волим Србију, волим људе, волим све", каже Марцо Кватро, ученик из Италије.

"Суштина је да деца, пре свега, упознају српски језик и нашу културу, да их науче и да касније буду амбасадори када се врате у земљу одакле долазе", каже Биљана Дробњак, педагог у Шабачкој гимназији.

Размена средњошколаца, кажу гости и домаћини, углавном је незаборавно искуство, прилика да се изграде мостови измедју култура и стекну пријатељи из целог света.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво