Крушевац у борби против беле куге

Од 1930. године у Србији се рађа мање деце од броја потребног за просту репродукцију. Због негативног природног прираштаја, али и миграција, процене су да годишње изгубимо град величине око 36.000 становника.

Са циљем да вишедеценијсака суморна демографска слика промени, подстакне рађање и помогне породице са већим бројем деце, Град Крушевац је пре осам година основао Фонд за популациону политику.

Од дипломе Учитељског факултета Дијану Јаћовић дели само пар испита. Први и најважнији животни, каже, с успехом је положила 6. фебруара када је на свет донела Павла. Са минималним примањем које супруг Немања остварује, трошкове доласка новог члана ублажиће 38.000 родитељског додатка које држава даје и помоћ локалне самоуправе.

"Град Крушевац даје ваучер за прворођену бебу у износу од 5.000 и мени као незапосленој мами 40.000 динара у две рате. Свакако би нам значило када би нам исплатили одједном, јер за Павла у почетку треба доста ствари. За прво дете треба све, за друго и треће је већ лакше", каже Дијана Јаћовић.

"Прво опремање нас је коштало око 42.000 динара, одећа и дечија козметика. Срећа наша што смо наследили креветац, купили смо само душек. Колица, која још нисмо набавили, се крећу од 14.000 динара па навише, плус седиште за ауто. Најјефтиније је око 13.000 динара. Без помоћи са стране не можемо", каже Немања Јаћовић.

У Фонд популационе политике из буџета града Крушевца ове године биће усмерено 43,5 милиона динара за помоћи незапосленим мамама, породицама са више деце и женама до 50 година старости које желе да покушају вантелесну оплодњу.

"Град Крушевац је за ту намену прошле и ове године определио 1,5 милион динара, пола милиона више него у претходном период. Планирано је да сваки брачни пар који испуњава услове добије по 100.000 динара. Прошле године било их јје 13, претпрошле 11, а ми се надамо да ће их ове године бити више и да ће се рађати што више деце. Поред тога прворођеној беби ове године Град је даровао 100.000 динара, а сва остала новорођенчад добиће по 5.000. Кроз акцију "Треће дете" коју организујемо два пута годишње поклон ваучер од 8.000 добијају родитељи за треће, четврто и пето дете по рођењу. За ђаке прваке и набавку уџбеника за трећег и четвртог ђака у породици  ове године определили смо 9.000.000 динара, а за социјално најугроженије средњошколце обезбеђене су бесплатне месечне карте за превоз", каже Иван Манојловић, председник Фонда за популациону политику града Крушевца.

И поред тога демографска слика је суморна о чему сведочи и податак да се пре четири деценије у Крушевцу рађало чак 1.200 беба више. Негативни природни прираштај бележи се и ове године.

"За прва два месеца ове године рођено је 225 беба, а до сада уписано у књигу умрлих 552 лица. Тај податак није забележен у матичњим књигама од када се воде", каже Зорица Остојић, главни матичар Града Крушевца.

У мору бројки које неумитно сведоче да нас је све мање, охрабрује једино податак да је прошле године у крушевачком породилишту рођено стотину беба више него 2015. године.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи