Јачање система Цивилне заштите у Краљеву

Краљево је један од градова које је у овој деценији погодило неколико природних катастрофа. То је у овом граду иницирало јачање система Цивилне заштите.

Краљевчани се нерадо сећају свега онога што су им ћуди природе у више наврата приредиле не тако давно. Пре седам година земљотрес магнитуде 5,4 степена у коме је двоје људи страдало а повређено је 180 лица проузроковао је штету која је процењена на 100 милиона евра.

Само четири године касније, мајска, а потом и 2016. године још једна велика поплава, показале су да је Краљеву, уз све активне службе задужене за интрвенције у кризним ситуацијама,  и те како потребна и Цивилна заштита као неопходан вид помоћи у оваквим догађањима.

"После свих недаћа и ванредних ситуација које смо имали само на територији Града Краљева и Рашког округа, показала се велика оправданост зашто је Влада Републике Србије преко МУП-а и Сектора за ванредне ситуације, успоставила поново систем Цивилне заштите", каже Радоица Кочовић, начелник одељења за ванредне ситуације.

Немили догађаји из протеклих неколико година, подигли су и свест становништва, па не чуди што су се многе средине активно укључиле у систем Цивилне заштите.

"Ја сам припадник јединице Цивилне заштите која је прва формирана на територији Града Краљева. Нас све укупно има око двадесет, како повереника тако и припадника јединице цивилне заштите, а радује нас чињеница да је заинтересованост све већа", каже Оливера Николић, јединица Рибница-Краљево.

Да се на овоме неће стати, говоре намере службе Цивилне заштите да у послове свог ресора укључи још већи број субјеката.

"Надамо се да ћемо успети да мобилишемо становништво, а не само њих, него и све оне који имају потребе да се баве овим стварима", каже Здравко Максимовић, начелник Одељења за послове ЦЗ Краљево.

Оправданост за овакве намере лежи и у чињеници да ће се убудуће, по одлуци подржаној од Владе републике Србије, 16 градова и општина у сливу Западне Мораве, наћи у јединственом систему цивилне заштите који ће деловати на целој територији слива ове реке.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи