Хотел у Врањској Бањи припада Фонду ПИО и Специјалној болници

После спора око власништва дугог више од десет година недовршени хотел у Врањској Бањи деле, судском пресудом, у подједнаком проценту, Специјална болница и Фонд за прензијско-инвалидско осигурање. Изградња је почела пре 40 година и убрзо прекинута. За наставак је потребно још око осам милиона евра и инвеститор.

Земљиште Специјалне болнице, новац Фонда Пензијско-инвалидског осигурања. У причу се, након закона који забрањује непривредницима да граде, укључује и Јумко. Мештани који су тада радили као грађевински радници сећају се да је материјал био најквалитетнији на тржишту.

"Ту је толико материјала утрошено, то је невероватно, то се градило квалитетно, баш како треба", каже Влада Николић, бивши радник Новоградње.

Судским поравњањем хотел у изградњи припада Специјалној болници и Фонду Пензијско-инвалидског осигурања. Хотел, познат у Бањи као Скадар на Бањштици, пропада деценијама, остао је без столарије, електро инсталација, по терасама и балконима расту брезе.

"По вештачењу потребно је негде између 7, 8 милиона евра да се објекат стави у функцију, једино решење је проналажење инвеститора", каже др Светислав Стошић, директор Специјалне болнице.

Процењује се да је пре 40 година уложено око шест милиона евра. Најављиван је, и већ у изградњи промовисан, као центар здравственог туризма, са 220 постеља на 16.000 квадрата, базеном, спа центром.

"Како је кренуло сви смо веровали да ће то да заживи, али временом све је слабије и слабије ишло са радовима", каже Предраг Костић из Врањске Бање.

"Штета што то тако пропада, ствара ругло Бањи која је стварно лековита", каже Савета Вукадиновић из Грделице.

Пре две године затворен је хотел Железничар, одлуком Желтурса, сада пропада. Једини смештајни капацитети у бањи са најтоплијом минералном водом у Европи су у Специјалној болници.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи