Ваљевска болница добила нови скенер

У Општој болници у Ваљеву инсталиран је скенер, један од најсавременијих у региону, за који је Министарство здравља издвојило 45 милиона динара. У протекел две године пацијенти из Колуибарског округа на ЦТ дијагностику упућивани су у Београд и Шабац.

Апарат за ЦТ дијагностику нове генерације, има много веће могућности од претходног скенера у Општој болници у Ваљеву. Примера ради, садржи и ангио програм, као и програм за праћење обољења плућа.

"Носивост овог стола је 200 килограма, тако да сматрам да ће сви људи моћи да се прегледају. Овај апарат може да смањи дозу зрачења до 40 одсто, што је важно за пацијенте. Значајно је и то што он користи много мању количину контраста при прегледу. Пре смо радили са количинама од 80 до 100 мл, сада ће се већина прегледа радити са 30 до 50 мл", каже др Јасмина Ковачевић, начелница Службе радиологије.

За набавку новог скенера Министарство здравља уложило је 45 милиона динара.

"Ово је за нас изузетно важно, јер покрива један велики регион, који обухвата чак 500. 000 људи. Скраћено је време тог дијагностичког поступка, смањено је зрачење са овим новим апаратаима и тиме ће  услуге бити подигнуте на виши ново", каже Ференц Вицко, државни секретар у Министарству здравља.

Ове године у Општој болници у Ваљеву предстоји сервисирање уређаја за магнетну резонанцу, а Хируршком блоку недостаје рентген апарат.

"Нови анестезиолошки апарат, такође монитор за хемодинамику и монитор за праћење пацијента, који коштају око два милиона динара, то значи да је у последња два дана од стане Министарства издвојено још око седам милиона динара за Општу болницу у Ваљеву", каже др Зоран Ђурић, в. д. директора Опште болнице у Ваљеву.

После пробног рада и краће обуке за лекаре и техничаре, односно упознавања са свим програмима новог скенера, његова примена у дијагностици требало би да почене за око две седмице.

rts.valjevo@rts.rs
+381 14 220 068

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара