Игром и музиком до науке

Друштво физичара Панчево и Регионални центар за таленте "Михајло Пупин" организовали су у дворани Аполо фестивал "Наука-лака као музика". Предавачи су били ученици из панчевачких школа и са београдског Физичког факултета.

Ђаци основних и средњих школа из Панчева и са Физичког факултета из Београда кроз различите занимљиве експерименте упознали су посетиоце са лепшом стране науке. Како настаје ватрени торнадо и зашто не треба отварати врата у затвореној просторији приликом пожара најбоље је објаснио Владимир Ружић.

"Сам ветар додатно помаже пожару да ојача и због притиска не треба отварати врата и прозоре, јер то додатно разбуктава пламен и може да створи ватрени торнадо", објаснио је врло ефектно и у свом експерименту Владимир Ружић.

Ђацима који имају проблема да упамте компликоване једначине помогао је Филип Агушевски једноставним експериментом са куглицама.

"Формула која се користи за израчунавање периода осцилације клатна куглица које имају исту масу, али различиту дужину канапа на који су окачени најбоље се може схватити на овом нашем практичном примеру где добијамо једну лепу спиралу", каже Филип Агушевски.

Они најхрабрији дошли су да виде како долази до наелектрисања и како тело реагује.

"Осећам како ми се свака длака на коси подиже и ништа ме не боли, једино има мало пецкања када треба да се размагнетишем", каже Милена Дамјановић.

Организатори фестивала желели су на овај начин да популаризују науку и да експериметима приближе ђацима све оно што уче на часу из књиге.

"Децу интересује све што наставник напише на табли, али још више воле да виде и практичну примену свега тога и зато смо све ово организовали и видите и само како је велико интересовање наших ђака за науку", каже Ненад Грозданић, организатор фестивала "Наука - лака као музика".

После овог фестивала нема сумње да ће бити много више знатижељних ђака који ће заволети физику, јер су на један занимљив и практичан начин видели на који начин у природи долази до многих појава и како све што уче у школи има и практичну примену у свакодневном животу.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара