Ученици из Смедеревске Паланке помажу најстаријима

Ученици средње школе "Жикица Дамјановић" из Смедеревске Паланке, са смера медицински техничар, писали су РТС-у о својој хуманитарној акцији на Фејсбук профилу емисије "Ово је Србија". Они су млади, пуни ентузијазма и помажу старијима с љубављу, а тако се и зове њихова акција.

Није бака Ружица очекивала госте, јер њену капију ретко ко отвара. Поред патронажне сестре, сврати понекад ћерка, која је такође у годинама или понеки комшија. А екипа РТС-а је затекла у дворишту, док је скупљала дрва.

"Јако је била сретна када на с је видела, и показала је ту дозу задовољства када је видела да млада лица ипак мисле на њу", каже Злата Жабарац, ученица.

На једном од часова док је трајао ледени талас у Србији, причали су о свом позиву и схватили да морају нешто да ураде.

"Надам се да се старији осећају подједнако лепо као и ми док се трудимо да им помогнемо", каже Анастасија Јанчић, ученица.

"Поготово ми је драго што радим док сам ученик, јер када порастем то ћу да радим сваког дана", каже Стефан Лазаревић, ученик.

Наставнице које им држе часове здравствене неге прва су генерација смера медицински техничар из ове школе и није им ово прва акција којом мотивишу ђаке, али свака има свој симбол.

"Они нису замена за стручна лица, за медицинске сестре, већ неко ко ће пружити подршку старијим лицима да им упуте неку лепу реч", каже Марија Мајсторовић, наставница здравствене неге.

"Пошто је бело срце међународни знак сестринства, а у склопу акције с љубављу, па смо то обједињили у једно", каже Јелена Урошевић, наставница здравствене неге.

Средња школа "Жикица Дамјановић" основана је 1919. године, а данас у њој учи 549 ђака у три подручја рада. Пре 16 година отпочели су са смером здравство и социјална заштита, јер се за тај смер указала потреба.

"На тржишту рада имамо укупно 45 незапослених, значи да су сви завршили или су нашли неко своје ухлебљење", каже Соња Перовић Матић, директорка средње школе "Жикица Дамјановић".

"Пројекат је наишао на фантастичан одзив, мислим да је ово заиста лепа прича за наш град", каже др Ивана Ђурђевић Старовић, директорка Дома здравља.

Иако уче у скромним условима, јер је школа дотрајала, уз овакав рад на терену стичу праве вредности. Тешко да ће моћи да забораве осмех бака Руже и свој осећај док су јој помагали.

rts.smederevo@rts.rs
+381 26 4623 135

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се