Четрдесет година Дописништва РТС-а у Шапцу

Поводом 40 година од објављивања првог прилога шабачких дописника данас је у Градској кући градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, организовао свечани пријем и захвалио се свима који су до сада објективно извештавали и увек када је било потребно били на лицу места. Поред запослених у Дописништву, скупу су присуствовале и колеге које су претходних година писале његову историју, колеге из Београда и шабачких редакција, дугогодишњи пријатељи и сарадници.

За претходне четири деценије, свако из дописничке екипе је био по мало и ђак и учитељ, делио судбине и приче људи из свог краја. Прилоге за информативне и специјализоване емисије из Мачванског и Сремског округа, данас припрема деветочлана екипа, која је део велике РТС породице.

Први прилог шабачких дописника, емитован је на данашњи дан, а потписали су га Драган Филиповић и Брана Стојисављевић. Прве снимке из Шапца и околине, филмском камером забележио је Брана Шкулић. После шестомесечне обуке, 27. фебруар 1977. године за новинара
Драгана Филиповића, сниматеља Брану Стојисављевића и историју  извештавања из овог краја,  био је посебан дан. У Трећем дневнику ТВ Београд, емитован је прилог из Бање Ковиљачење, први у низу шабачких дописника.

"Прилог је био са седнице Међуопштинске конференције Савеза бораца у Бањи Ковиљачи и пошто је било касно, нисмо уобичајено слали црно-белу траку, него смо је Брана Стојисављевић и ја однели у Београд и тамо смо развили филм. То је за мене био један од најлепших тренутака у животу. Била су два програма и када то емитујете, стварно сте били неко важан. То је била велика привилегија", каже Драган Филиповић, новинар.

Шеснаестомилиметарска трака, из Шапца се слала аутобусом и пре монтаже, развијала у филмској лабораторији у згради Телевизије Београд. Такозвани Умкер, у-матиц, аналогни и дигитални систем, раздвајале су деценије, а спајала увек иста жеља за добрим кадром и што бољим углом. Поред технике, мењали су се и услови и људи. У фебруару 1989. године званично је у новој згради, отворено Дописништво и успостављена линковска веза.

"Цео свој радни век провео сам у дописништву, држећи и носећи камеру, снимајући. И управо та камера ми је дала привилегију да будем скоро директан учесник у разним збивањима за свој град, за околину, људе, па чак и за државу", каже Брана Стојисављевић, сниматељ.

Претходних деценија, Дописништво РТС -а забележило је све важне манифестације и догађаје у Шапцу и околним општинама. Наше камере биле су на местима погођеним елементарним непогодама, ратом, пратиле судбине и проблеме људи, делиле њихове успехе и радост. Најтужнији дан у историји шабачке редакције био је 9. октобар 1991. године када је на радном задатку, на Банији погинула четворочлана екипа. Колегама су оставили сећање, љубав према професији и завет о објективном информисању.

Екипе Дописништва РТС-а у Шапцу годишње пређу око 15.000 километара и ураде око 1.000 прилога и укључења.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара