Лисице у Кикинди

Већ неколико година у грађевинском реону Кикинде примећују се лисице. Грађани то пријављују, али коме год да се обрате безуспешно је, јер практично нико није надлежан. Мештани се питају постоји ли ико ко може да реши овај, не баш безазлен, проблем.

На Старом језеру, око Спортског центра, лисице се, кажу очевици, понашају малтене као домаће животиње. Тумарају отвореним теренима и не реагују на повике пролазника или родитеља чија су деца на тренинзима.

А, у близини спортске хале, на локалитету стрелишта, налази се њихово главно станиште. Све јама до јаме. Из кокошињца породице Петковић,  ту у близини, ови предатори  однели су  десет кокошака, а остале су повредили.

"Лисицу сам видео кад се попела на кокошињац и гледала је у мене док сам стајао крај вратница. Затим је скочила и отишла полако, без страха. Као да је бесна", присећа се Владо Петковић.

Петковићи су пресавили табак и упутили жалбу Општинском секретаријату за заштиту животне средине.

Мирослава Крнић из Секретаријата каже да су због ненадлежности над тим предметом исту пријаву проследили Ловачком удружењу Кикинда.

"Секретаријат за заштиту животне средине надлежан је само за спровођење Одлуке о држању домаћих животиња на подручју гарада", објашњава Крнић.

У Ловачком удружењу Кикинда слична прича. Управник ловишта Саша Ољача тврди да их ограничавају законски прописи.

"Прописи кажу да не смемо ловити на удаљености мањој од двеста метара од насеља", тврди Ољача.

Полицајци, као ни ловци, немају законско право да у граду упуцају лисицу, сем у случају ако угрожава нечији живот. Односно, ако је бесна, а за то је потребна потврда надлежног института. И ту се круг затвара. Нико није надлежан, а лукаве лије ће и даље, можда бесне, шетати градом, красти туђе коке и ноћу завијати. Док, не дај боже, неко не настрада. А, онда следи тужба против
града и високе казне. Но, то, ипак, није право ни коначно решење проблема.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи