Гитаре из Смедеревске Паланке за јапанске колекционаре

Инжењер геодезије из Смедеревске Паланке, само три године радио је у својој струци, а онда се препустио столарском занату. Никада није одсвирао ниједан тон, али његове руке стварају уникатне гитаре од трешњиног, јаворовог или јасеновог дрвета. Прва је настала за сина музичара, а са њом и нераскидива веза између мајстора и гитаре.

За израду једне бас гитаре потребно је месец дана, а за акустичну чак и више. Све осим магнета, кобилице, чивија и прагова настаје у радионици на машинама које је сам направио. А свака гитара има и спечифично обележје.

"Овај доњи рог на гитари, то је мој палац да кажем, неки мој потпис на тај инструмент", каже Зоран Пантић, мајстор за гитаре.

Са готове три излагао је на гитар арт фестивалу, а онда га је запазио менаџер музичке куће из Јапана, за чије тржиште је данас ексклузивни произвођач.

"И обично су купци тамо у Јапану музичари, старији музичари, као колекционари и онда због уникатног облика, купе моју гитару", каже Зоран Пантић.

Његове гитаре обилазе свет, а само су три продате у Србији. Писали су о њему Британски магазин Басс, а у јапанском издању Јазз лајфа готово свака његова гитара има посебно представљање.

У овој радионици маште, настало 30 аутентичних гитара, ово је била прва, а њена вредност премашује било коју понуђену цену."

И баш том првом био је одушевљен басиста из бенда фадо уметнице Маризе.

"Њему се допао бас и то је хтео да га купи и Бог, ја кажем не могу то ми је прва гитара коју сам направи и желим да је задржим, па каже добро. И онда је разговарао са сином мојим и каже, питај ти тату, ја ћу да свратим касније, можда ће он да се одлучи да га прода", каже Зоран Пантић, мајстор за гитаре.

Нису само гитаре његова пасија, пре пет година вратио се, акварелу, својој првој љубави из детињства. Прошле године имао је прву самосталну изложбу под називом „Моја варош". Све што постоји код њега у кући и око куће, сам је створио, а каже престаће када храст у дворишту буде право хладовину за баштенски сто, судећи по величини стабла, пред њим су године и године стварања.

rts.smederevo@rts.rs
+381 26 227 065

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво