Анализа плодности земљишта у кикиндском крају

Анализа плодности земљишта је један од значајнијих фактора који утичу на приносе. Пољопривредна стручна служба Кикинда је и ове године учесник пројеката који су везани за анализу земљишта и тим поводом потписала је уговоре са градом и Покрајинским секретаријатом за пољопривреду.

Илија Бркић, пољопривредни произвођач из Нових Козараца, на стотинак хектара производи сунцокрет, пшеницу, кукуруз и шећерну репу. Од пре десетак година узорке земљишта носи на анализу. Каже да се понашао у складу са тим анализама и  поступао по препорукама стручњака.

"Након свега тога имао сам значајније повећање приноса", каже Бркић.

Другим речима, анализа земљишта доводи до значајне рационализације употребе ђубрива и ова инвестиција се вишеструко исплати, јер се адекватном применом ђубрива могу постићи уштеде у новцу, повећање приноса и већи профит. Контрола плодности врши се по потреби, а најмање сваке пете године. Узорковање се, по речима Александра Папа из Пољопривредне стручне службе, врши по скидању претходне културе, односно кад је земљиште празно и чисто.

"Узорковање пшенице се врши након жетве у јуну, а за ратарске окопавине у јесен кад се скину усеви", објашњава Пап.

Очекује се да ће ове године Покрајински секретаријат за пољопривреду и град Кикинда финансирати по хиљаду узорака. Од лане је уведен потпуно нов систем изналажења парцела и узорковања земљишта, где је потребно да произвођач зна само катастарску општину и број своје парцеле. На основу базе података из Геосрбије и ГПС уређаја може се  без присуства власника детерминисати парцела и извршити узорковање.

"То је за пољопривредне произвођаче много прихватљивије, јер не морају нас пратити до својих њива, а на овај начин убрзава се цео процес и  смањују трошкови узорковања", тврди пољопривредни стручњак Младен Ђуран.

Резултати анализа достављају се финансијерима и свим произвођачима који су пријавили своје парцеле уз  препоруку о правилном ђубрењу.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво