Време не погодује озимим усевима

Јутарњи мразеви и променљиве дневне температуре не погодују озимим усевима у шабачком крају. Стручњаци пољопривреднике саветују да сачекају са прихраном жита, док се време не стабилизује.

Марко Глигорић из Шапца, пешницу је у новембру, посејао на три хекатара. Мразеви су је каже оштетили, а због лошег времена, усев још није прихранио.

"Још нисмо бацили ђубре, због немогућности улазка механизације у њиву, јер је влажан терен. За пар дана требали би да обавимо ђубрење, морали би због квалитета жита два пута да бацимо ђубре у мањим количинама", каже Марко Глигорић из Шапца.

Горан Кузмановић, озима жита сеје само због плодореда. Задовољан је стањем пшеница коју је прихранио амонијум нитратом.

"Имамо ту око шест хектара пшенице, нешто сам ту где је квалитетнија прихранио, око 100 килограма азота по хектару. Садашња ситуација није лоша, видећемо мало када отопли, када буде почела вегетација, шта је измрзло, шта није. Има штете на усевима", каже Горан Кузмановић из Шапца.

Због мразева, на бројним парцелама изостало је бокорење жита. Када се дневне температуре стабилизују, агрономи пољопривреднике саветују да на лошијим земљиштима прихрану обаве у два наврата.

"Температура је услов свега, чекаћемо још мало неки температуру, да изађемо из овог минуса, и када она скупи одредјени број сунчаних сати, она ће се видети, кренуће у влатање, и тад ћемо, ништа се не касни, просто тада ћемо кренути у примену азотних дјубрива, који је потенцијал приноса, то је сигурно", каже Дарко Симић,  ПССС Шабац.

Стручњаци додају и да се пољоприведици обавезно консултују са њима о количини ђубрива којом планирају да прихране озиме усеве. Због неповољног времена, извесно је да ће на половини парцела у шабачком крају принос бити умањен до 15 одсто.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара