Пирот кроз векове

Пирот је добио прву штампану историју, аутора Томислава Г. Панајотовића, која обухвата период од праисторије до почетка 21. века. У луксузно опремљеном издању сакупљени су историјски подаци који пружају опсежну слику о томе како се пирот развијао, како је пролазио кроз најтеже историјске периоде, али је посебно занимљиво што су смело приказани догађаји од 90-тих год до 2000. године.

Пре 109 година у свечаној сали Гимназије, професор Коста Н. Костић, саопштио је прву историју Пирота у свом светосавском говору. После више од једног века, у истој сали Гимназије, представљено је обимно дело "Пирот кроз векове", публицисте Томислава Г. Панајотовића.

Аутор је пишући етапну историју Пирота у најновијем издању обухватио период до почетка 21. века.

"Требало је направити анализу догађаја које сви памте. Многи од актера су живи, здрави и орни. Многи од оних које смо помињали налазе се на врло високим положајима и то ће бити деликатно", каже Томислав Г. Панајотовић, аутор историје "Пирот кроз векове".

Сарадници аутора, млади пиротски историчари, суочили су се са изазовом, како приступити периоду, који нема довољну временску дистанцу, да би се дао историјски суд.

"Пирот је интересантан по питању историје, политике и политичког деловања. Ако се сетимо међуратног периода, тада су у Пироту победили комунисти, а у Србији су победили радикали. Затим, догађаји који су обележили период непосредно после Другого светског рата, догађаји 90-тих година, такође", каже Владица Тошић, професор историје.

"Пироћанци су заиста увек некако били контра од онога што је нека општа тенденција у политици на нивоу државе. Из тога разлога и деведесете године су ту енергију довеле до врхунца, наравно и 2000. годину", каже Давор Лазаревић, професор историје.

Пироћанци су добили своју писани историју. Подложна је променама и допунама. Писана питким језичким стилом, многе наводи да "Пирот кроз векове", читају као роман у коме ће препознати догађаје, претке, али и саме себе.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво