Већина вила у Бањи Ковиљачи пропада

Од педесетак вила у Бањи Ковиљачи, које су некада биле украс овог лечилишта, већина је у лошем стању. Иако је Закон о реституцији ступио на снагу 2012. године, више од половине вила није враћено власницима. Због нерешених имовинских питања, нелегалних станара и небриге, ови објекти препуштени су зубу времена.

Иако је био угледни лекар, доктор Живан Јашић, један од оснивача лозничке болнице, 1912. године подигао је зајам у златницима како би озидао вилу "Здравље". Док вила, под Заштитом споменика културе пропада, његови наследници још увек не успевају да врате оно што и им по закону припада. А у међувремену појавили су се и неочекивани станари.

"У СИЗ-у, у правобранилашту, у катастру проверили да ли је неки стан откупљен или није, они су нам изричито рекли да ниједан није откупљен и онда смо ми кренули у натуралну реституцију. После доношења закона и нашег захтева појавили су се проблеми око откупа два стана", каже Радомир Лечић, супруг наследнице виле.

Приземље виле Сунчица коју је градио дворски цвећар Милосав Стекић, породица Рогојевић откупила од наследника. Ентеријер виле, чували су и рестаурирали. Споља, вила пропада, јер суд још није утврдио ко су власници спрата.

"Не можемо ништа да радимо на основу тога, јер овај горњи део припада другима, и ми нисмо у могућности да урадимо нешто што би стварно приличило вили да изгледа како треба", каже Славка Рогојевић.

Пример добре праксе је вила Катарина коју је саградио Трифун Јовић, гувернер београдске банке, по узору на Бели двор. Вила је откупљена 1973. године, а породица у чијем је власништву, води рачуна о здању које је под заштитом државе.

С обзиром да је Бања Ковиљача била омиљено краљево место, у књизи "Краљевска бања - Бања Ковиљача" записано је да су у периоду пре Првог светског рата највиђенији људи у Србији водили истом мишљу као и неуки сељаци из Мачве: "Где је краљ - мора бити добро".

"Ове виле које су грађене до Првог светског рата су на неки начин и најрепрезентативније јер су их градили богати трговци, професори, доктори који су долазили у бањска лечилишта и на места у која је долазио и сам крај", каже Владимир Вуловић, аутор књиге "Краљевска бања - Бања Ковиљача".

И док се мештани, али и наследници вила боре да некадашњим украсима краљевског лечилишта врате стари сјај, постоје и оне виле које имају власнике, али немају и њихову одговорност. Једна од њих је Вила Драга, најмодернија у тадашњој Краљевини Југославији, у власништву Железница Србије.

rts.loznica@rts.rs
+381 15 891 669

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво