Богата архивска грађа у Историјском архиву у Врању

Историјски архив "31. јануар" у Врању чува документа од значаја за цео Пчињски округ. На 893 квадратна метра налази се око 3.000 метара архивске грађе. Дигиталзација фондова почела је 2008. године, а до краја године биће доступан грађанима регистар грађевинских дозвола.

Најстарији документ је "Књига добровољних прилога хришћана" цркве Свете Тројице у Врању из 1858. године. Значајна архивска грађа из 19. и 20. века чува се у депоу Историјског архива, у седам збирки, у око 300 фондова.

"Значајна документа која се чувају у депоу су Начелство округа врањског, Вардарска бановина која је исто интересантна. Књига најстарија није толико интересантна по садржају, али је веома значајна", каже Боривоје Манасијевић, директор Историјског архива "31. јануар" Врање.

Процес дигитализације фондова почео је 2008. године, грађани се путем званичног сајта информишу, попуне образац за подношење захтева ако им је потребно нешто из Архива. До краја године грађанима ће бити доступан и јединствени регистар грађевинских дозвола.

"Ако су у питању фотографије, корисник је задовољан да види путем мејла, исто ако је у питању неко научно истраживање. Истраживачу је довољно да добије податке, за документа су у обавези да дођу", каже Мирољуб Стојичић, виши архивиста.

Изложена су документа "Начелство округа врањског" од 1880. до 1915. године, која сведоче о тадашњим политичким и економским приликама у врањском и лесковачком крају.

"Посебно треба истаћи документа која сведоче о продаји, односно издавању имања оних Турака
 који су напустили врањски крај после ослобађања ових простора", каже Бранка Јаначковић, један од аутора изложбе.

Документи Историјског архива налазе се у подрумским просторијама. За чување архивске грађе потребна је оптимална и релативна влажност од 55 до 65 процената и температура од 16 до 20 степени. У сарадњи са градом желе да обезбеде други, адекватанији простор.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво