Дан државности и првог српског театра

Дан државности Србије данас се обележава и у Крагујевцу, на дан када је 1835. године у тадашњој престоници донет Сретењски устав. Један од првих демократских устава у ондашњој Европи био је на снази мање од два месеца. На данашњи дан у Крагујевцу је основано и прво национално позориште Србије.

Тек што је изашла из устаничких битака са Турцима, Србија је у Крагујевцу, пре 182 године добила први модерни устав. Тог дана, на простору крај Старе цркве, под отвореним небом, народне старешине, окупљене око кнеза Милоша, изгласале су Устав, у жељи да ограниче његову власт.

"У то време су у Србији сви грађани били слободни и то је важно нагласти. Устав је омогућио да сви слободни становници учествују у политичким процесима током читавог 19. века", објашњава историчар Ненад Ђорђевић, директор Народног музеја у Крагујевцу.

То се, међутим, није допало европским силама које су Сретењски устав суспендовале 55 дана од доношења.

Како је Србија тада још била вазал Турске, против новог устава било је и Аустријско царство, јер га ни само није имало. И Русија му се противила. Кнез Милошу је такав став великих сила ишао на руку, па је устав укинуо.

У то време подигнуто је здање Старе скупштине. Оживео је и први српски театар.  Први комад у Књажевско-сербском театру одигран је комад Јоакима Вујића "Фернандо и Јарика", премијерно је одигран на Сретење 1835. године.

"Да није било Јоакима Вујића данас не би било ни позоришног живота у Србији у облику у ком га данас имамо. Мислим да је Јоакимово дело заиста велико и ми му се сваке године захваљујемо тако што додељујемо навећа признања у области позоришне уметности", каже Војо Лучић, директор Књажевско-српског театра.

Од 1835. године, до данас, Србија је променила 13 устава. Иако је трајао најкраће, Сретењски је поставио темеље модерне српске државности.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво