Колико су лифтови безбедни

Трагедија која се недавно догодила у Лучној згради у Новом Пазару, када је један станар страдао покушавајући да изађе из заглављеног лифта, била је повод да се запитамо колико су лифтови безбедни и ко брине о њиховој исправности и одржавању.

Скупштина Србије усвојила је Закон о становању и одржавању зграде, скупштину станара и управника зграде. Закон даје могућност и локалним самоуправама да могу основати "правно лице за обављање послова од јавног интереса" у области становања.

Лифтом се, кажу, дневно превезе више људи него градским превозом, а о њиховој безбедности брину станари зграда који су као власници - након откупа станова, преузели ту обавезу.

"С обзиром да су ове кризе и да је доста сиромашног становништва потребна нам је помоћ шире друштвене заједнице да бисмо решили те проблеме. Проблем је у томе да немамо сервисера у граду него чекамо из Лепосавића или из Крушевца да нам дођу сервисери", каже Харун Курпејовић, Скупштина станара Лучне зграде у Новом Пазару.

Ово је један од двадесетак лифтова у Новом Пазару чија старост прелази преко 35 година, а иначе, према важећим прописима век трајања једног лифта без генералног сервиса износи 10 година. Цена новог лифта је преко два и по милиона динара.

Одржавањем зграда у Новом Пазару у предходном период бавило се укупно пет правних лица. Каква је ситуација данас?

"Јавно предузеће за уређивање грађевниског земљишта Нови Пазар може вршити услуге одржавања објеката Скупштина стамбене заједнице је сходно Закону о становањи и одржавању  зграда овлашћена да донесе одлуку о организовању послова одржавања зграде, односно о поверавању послова одржавања заједничких делова зграде. У том правцу законодавац је дао потпуну слободу стамбеној заједници да самостално може донети поменуту одлуку и поверити посао одржавања привредном субјекту, који је регистрован и овлашћен за обављање тих послова. У овом тренуитку ЈП" Нови Пазар" нема закључених уговора о одржавању стамбених зграда", каже Хидо Плојовић, Град Нови Пазар.

Нови Пазар је град са 150.000 становника у коме се у овом тренутку гради двадесетак висеспратница, којима ће бити потребни сервисери лифтова.

"На евиденцији Националне службе за запошљавање филијале Нови Пазар немамо пријављених кадрова чије је основно занимање сервисер лифтова, такође истичемо да ни раније, а ни ових дана нисмо имали пријаве од стране послодаваца када је запосљавање управо овог кадра у питању", каже Харис Имамовић, Национална служба за запошљавање у Новом Пазару.

Рецимо и то да се и најједноставнији сервис лифта плаћа око 50 евра у динарској противредности, а таквих је много, јер су лифтови стари, а кварови чести.

rts.novipazar@rts.rs
+381 20 317 837

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи