У панчевачкој Азотари мање плате због лошег пословања

Менаџмент Азотаре из Панчева је одлучио да смањи плате свим запосленима за 25 одсто, јер је фабрика, због непланираног застоја у раду, имала преполовљену производњу и губитак од 100 милиона динара. У Синдикату хемије и неметала Србије кажу да се на овај начин крши колективни уговор и нуде другачије решење.

Средином прошлог месеца дошло је до квара у погону за производњу амонијака због којег је, уместо 40.000 тона, купцима испоручено 50 одсто мање амонијака, а насталу штету од 100 милиона динара сад не може да надокнади ниједан појединац.

Фабрика нема финансијских залиха, а не може ни кредитно да се задужи и зато је одлучено  да сви запослени сносе подједнаку одговорност.

"Ми нисмо буџетска установа и нама нико не даје новац за плате, већ све сами морамо да зарадимо и зато делимо исту судбину. Ако не успемо да остваримо добит нема ни новца за плате", каже Миљан Ђуровић, директор ХИП Азотаре-Панчево.

Љубиша Несторовић, председник Синдиката хемије и неметала Србије не слаже се са овим мишљењем.

"Неко треба да плати казну, али то не треба да учине они који ни на који начин нису криви за насталу штету и зато немамо ми ту шта много да причамо, јер не може се одговорност делити на све подједнако", сматра Несторовић.

Менаџмент Азотаре очекује да би умањеним зарадама од 25 одсто најкасније до јуна успели да надокнаде насталу штету и да је то једини начин за наставак позитивног пословања.

"Ми живимо као и свака друга фирма од онога што произведемо и урадимо. Ако ништа не произведемо немамо ни шта да продамо, а онда нема ни новца за зараде, а то је овде случај и све је ово привременог карактера док не изађемо из минуса", каже Миљан Ђуровић, директор ХИП "Азотаре" - Панчево.

У Синдикату траже да сви запослени у Азотари у којој је просечна плата око 67.000 динара у наредна три месеца примају 42.000 динара и да им се након тога разлика рефундира.

"Наравно, то би највише погодило оне са платом већом од 100.000 динара, а њих није мало у Азотари, али они су и највећи кривци што се фабрика нашла у оваквој ситуацији", тврди Љубиша Несторовић, председник Синдиката хемије и неметала Србије.

Уколико се не усвоји њихов предлог у Синдикату кажу да ће поднети кривичну пријаву против генералног директора због злоупотребе службеног положаја и кршења колективног уговора Закона о раду.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи