У породилишту у Прешеву ове године рођено девет беба

Најмлађе ванболничко породилиште у Србији је у једној од најмлађих општина, у Прешеву. Отворено је јула 2015. године, збрињава труднице из те и општине Бујановац, а током избегличке кризе у Прешеву се породила и једна мигранткиња. Од почетка ове године рођено је девет беба.

Мерт Бериша, прва је беба рођена у ванболничком породилишту у Прешеву. Он сада има годину и по дана, и за то време овде је рођено још стотинак беба.

Дорант, Амина, Дијар, Лиана, Колос - рођени су природним путем и са мајкама збринути у овим просторијама. Ванболничко породилиште у Прешеву има две сале за порођај, покретни и статични инкубатор, четири собе за рехабилитацију пацијенткиња, собе за сестре.

"У ниједном ванболничком породилишту у земљи не постоји операциона сала, трансфузија, анестезија. Све што је природним путем остаје код нас, уз добру процену и тријажу. До сада није било компликација", каже др Митат Сахити, специјалиста гинекологије.

Породиље збрињавају три гинеколога из ове установе, због недостатка кадрова долазе лекари и из Бујановца и Врања. Десет сестара ради у породилишту, пет у диспанзеру за жене. Фљора Неџипи из Прешева чека прво дете и жели овде да се породи.

"Лечим се овде, сестре су љубазне и доктори су добри. Задовољна сам и апаратима и лекарима", каже Фљора Неџити, из Прешева.

"Овде су одлични услови, редовно долазим на контролу, медицинско особље је пријатно и услужно", каже Ферида Реџепи из Прешева.

Уз сагласност Министарства здравља расписан је конкурс за пријем два лекара, специјалиста гинекологије, на неодређено време.

"Било је конкурса, нико се није одазвао. Зато имамо лекаре из Врања, они раде дежурство, добијају новац, долазе свакодневно без проблема", каже др Решат Имери, директор Дома здравља у Прешеву.

Три докторке сада су на специјализацији у Нишу, за две године очекује се њихов повратак.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара