Положај ЛГБТ заједнице у Крагујевцу

Како смањити насиље и повећани толеранцију и разумевање према ЛГБТ особама, да ли се примењује закон, шта чини полиција а шта судство, неке су од тема о којима је расправљано на дебати коју је у Крагујевцу организовао Комитет правника за људска права.

Вређање, дискриминација при запошљавању, насиље најближих чланова породице, брутални напади, са тим се и данас суочавају припадници ЛГБТ заједнице у Србији. Од 2012. године на снази је Закон о забрани дискриминације али десетак случајева које води Комитет правника за људска права, тврде у Јукому још нема ваљан судски епилог.

"Свако може бити жртва напада, свачије дете, тако да о томе треба размишљати када се крће са овом акцијом како би се спроводио Закон", каже Милан Антонијевић, директор Комитета правника за људска права, YУКОМ.

"Од 2012. године у Закону имамо обавезну отежавајућу околност за злочин из мржње, али на жалост тај члан се не примењује и оно на чему ми радимо је да коначно добијемо једну пресуду која ће се позвати на тај члан који ће злочин из мржње санкционисати посебном отежавајућом околношћу", истиче Милена Васић правна саветница YУКОМ-а.

Ипак, има и позитивних помака. У Полицијској управи у Крагујевцу пре пет година уведен је СОС телефон, у много случајева спречени су сукоби и насиље.

"Они су увек имали могућност да додју код мене у канцеларију, као код особи од поверења да ми кажу проблем који имају, да се обрате мени да пробамо то да решимо на најбржи и најбољи начин и за них и за нас", каже Иван Јеремић, инспектор ПУ Крагујевац за контакт са ЛГБТ.

Све је мање и хушкачког говора јавних личности, и више је толеранције него раније, оцењују у Јукому и Институту за друштвене науке.

"То говори о једној позитивној клими, да то више није нешто на шта се добијају предизборне популарности, да то није нешто што ће људи да подржавају," каже Зорица Мршевић из Института за друштвене науке.

Дебата о положају ЛГБТ популације у Крагујевцу део је пројекта који финансира Министарство спољних послова Краљевине Норвешке и Канцеларија за људска и мањинска права Владе Србије.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво