Веште руке у школи

Удружење "Веште руке" из Панчева покренуло је пројекат сарадње са основним школама, где ђаци 5. и 6. разреда уче традиционалне ручне радове. За ову добровољну активност заинтересовано је много деце, а посебно је интересантно да има доста дечака.

Иако учење традиционалних ручних радова није обавезан предмет, већ само ваншколска активност, учионица на овом часу је пуна ђака. Деца желе да науче да везу, плету или хеклају, а за те у данашње време скоро заборављене вештине, заинтересовани су и дечаци.

Они тренутно сецкају најлонске кесе, праве "конац" с којим ће касније да се хекла. То су торбице, маске за телефоне и друге ствари. Многи од њих не знају ни дугме да ушију, али хоће да науче.

Чланови удружења "Веште руке" желе да пренесу своја знања на млађе генерације, а интересантно је да се за рад доста користе рециклажни материјали. На пример, радили су раније предмете од папира. Тако уче о еколигији и чувају природу.

Овај пројекат за сада се спроводи у три панчевачке основне школе, али је крајњи циљ удружења да се то прошири по Србији и да домаћинство опет буде саставни део наставе.

"Деца овде долазе добровољно, раде у групама, лепо су се уклопили, друже се и забављају. Многи имају предзнање од својих мајки и бака", каже Јелка Ђорђевић из удружења "Веште руке".

"Наша школа је овај пројекат прихватила јер је добар за децу. Развијају моторику, креативност, друштвено-социјалне вештине, а и уче и повезују се са традицијом", каже Драгана Крстић, директорка школе "Мирослав Антић".

До краја школске године ђаци ће радити и декупаж технику, говорити о исхрани и научити да праве домаће колаче. А колико су развили своју вештину, машту и креативност показаће на завршној изложби.

rts.pancevo@rts.rs
+81 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво