Стрипови Александра Зографа у Јапану

Панчевачки стрип аутор Саша Ракезић (алијас Александар Зограф), већ годинама издаје своје радове у европским земљама и Америци. Од недавно је ангажован и у Јапану, што је велики успех, јер је то тржиште углавном затворено за странце.

Саша Ракезић један је од најпознатијих стрип аутора код нас, који је још пре 20 година почео да издаје прво у Америци, а у Европи највише у Италији и Француској.У почетку се бавио ониричким стрипом, који је инспирисан сновима, а онда се реалност деведесетих у бившој Југославији наметнула као главна тема.

Те приче изашле су сада и у Јапану, а треба знати да тамо ретко објављују странце.

"Ја нисам ни знао да у Јапану има текстова о моме раду, јер кад то тражите на Гуглу не можете да видите ако не укуцате њихова слова. Они имају веома развијену и јаку стрип сцену, али су углавном затворени у себе", каже Ракезић.

У нашој земљи стрипови Саше Ракезића излазе већ годинама у недељнику "Време", а сви они су сабрани у једну књигу, која је недавно објављена.

"Код нас постоји стрип сцена, али то је један ужи круг. Аутори морају да се потруде да дођу до шире и другачије публике. Ја сам то покушао радећи за један првенствено политички недељник", каже Ракезић.

Ауторски стрип са потписом Александра Зографа инспирисан је често мање познатим историјским догађајима, а теме се налазе по архивима, старим књигама и часописима, на путовањима. Свему томе даје лично виђење, а понекад и критику.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

број коментара 0 Пошаљи коментар