Правилном исхраном до здравља

У пиротском Заводу за јавно здравље, већ више од 12 година ради Саветовалиште за дијететику. Особе које имају проблем са вишком килограма овде могу добити медицинске дијете и поуке о правилној исхрани. Осим вишка килограма, већина гојазних реши и своје здравствене проблеме.

Славиша Живић у априлу прошле године имао је 152 килограма и пуно здравствених проблема. Данас има 62 килограма мање и каже да за протеклих девет месеци није променио само начин исхране већ и начин живота.

 

"Срце ми је за два човека куцало. Боље се осећами притисак ми је мањи и триглицериде и масноћу сам смањио. Много се боље осећам и физички сам активан. Без физичке активности ништа нема. Слатко смо избацили из исхране, газиране сокове. Једемо воће, поврће и здраво се хранимо", каже Славиша Живић.

Помоћ у Саветовалишту за дијететику траже пацијенти свих узраста од три до 80 година. Марко Николић, један је од најмлађих пацијената. За 4 месеца смршао је три и по килограма.

"Дијета уопште није тешка. Само сам избацио грицкалице, слаткише и сокове", каже Марко Николић.

За протеклих 12 година помоћ у Саветовалишту за дијететику потражило је две и по хиљаде пацијената. То је, кажу стручњаци, показатељ да су Пироћанци заинтересовани за своје здравље и правилну исхрану.

"Наш рад је допринео да многи пацијенти реше своје здравствене проблем. Да се реше сувишних килограма и самим тим буду пример осталима да у Саветовалишту може успешно да се држи дијета и да се и после решавања здравствених проблема и скидања килограма може остати на тој путањи", каже др Татјана Видановић, специјалиста хигијене.

Дијете су индивидуалне и прецизно се преписују у зависности од пола, година, здравственог стања и метаболизма. У Саветовалишту истичу да су медицинске дијете најбезбеднији и најздравији начин за решавање вишка килограма.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

  

  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи