Реконструкција Дома војске у Нишу

Дом Војске у Нишу простире се на површини од 18.000 квадрата о годинама представља место у коме се одржавају бројни догађаји. Иако је ранијих година било најава да ће ова зграда бити реконструисана тек последњих месеци Нишлије примећују промене, а у дому кажу да им тек предстоји реконструкција.

Осветљење на згради Дома Војске однедавно јој даје потпуно другачији изглед. Саграђена 1957. године под заштитом је државе као објекат модерне архитектуре, а скултптуре српског војника и топови испред улаза су такође део новина.

"Наравно, ми нећемо стати са уређењем дома у наредном периоду планирали смо уређење мале и велике сале што ће у великој мери допринети још бољој презентацији и објекта и свега онога што се дешава у дому", каже Зоран Ближић, начелник Дома Војске Ниш.

То ће бити важно, јер је рецимо акустичност велике сале пројектована по узору на светске концертне двроране, па се бројни догађаји одржавају овде, не само у организацији војске.

"У току прошле године одржано је 45 позоришних представа, 34 концерта, 20 свечаних академија, јубилеја, а у 2016. години Дом војске је посетило више од 80.000 људи", каже мајор Небоша Милосављевић, Команда копнене војске.

"Истакао бих посебно сарадњу са Епархијом нишком кроз реализацију више активности, а најзначајнија је Светосавка академија", каже потпуковник Слађан Христов, Команда копнене војске.

Промене у култури војска је увела и организовањем официрског бала. Слика официра и официрки како играју уз тактове старе градске српске музике помало је неубичајена, али за Војску Србије подједнако важна.

"Заслуга за организовање првих балова у Србији припада кнезу Михајлу Обреновићу, уверен сам да ово постаје традиција у Нишу и да ће постати део културе града Ниша", каже пуковник Предраг Грбић, командант Треће бригаде Компнене Војске.

"Овај бал јесте прилика у коме су сви равноправни почевши од професионалних војника преко подофицира, наших официра па и до највиших чинова генерала сви су у том плесу једнаки", каже
Милан Гујаница, Команда Копнене војске.

Традиција официрског бала иначе враћена је после више од 70 година, у Нишу је одржан трећи пут, уз учешће оркестра Станислав Бинички и војне плесне групе "Тамо далеко".

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво