У центру у Прешеву смештено око хиљаду миграната

Од око седам хиљада миграната колико се сада налази у Србији, у Прихватном центру у Прешеву смештено је њих око хиљаду. Просторије у којима бораве топле су, добијају три оброка дневно и ужину, а недавно је адаптирана и кухиња у којој сами припремају храну.

Шагофа из Авганистана је са супругом и сином дошла у прихватни центар пре два месеца. Ту свакодневно добијају кувану храну, а испунила се Шагофина жеља да припрема и традиционална јела из њене земље.

"Ово је на нашем језику кичери, волим да кувам за породицу и себе. Користимо кухињу по три сата дневно, јуче сам спремала болани и веома сам срећна што могу да кувам", каже Шагофа, из Авганистана.

Поред кухиње, недавно је отворена и нова трпезарија. У оквиру прихватног центра функционишу и различите радионице за децу, уче језике. На часове аеробика иду жене, а имају и кутак за шивење.

"Када сам била у Београду, осећала сам се тужно, јер су границе затворене и нисмо могли даље у Европу. Овде сам са супругом и два сина, имамо активности и добро је", каже Шима Момини, из Авганистана.

"Хвала полицији, овде се осећам сигурно. А и кад идемо у град, људи су добри, питају ме како сам, желе да плате млеко које купујем за децу. Иако им дајем новац, не желе да узму", каже Голдбин Гаџари, из Авганистана.

Већина миграната је у Прешеву око пет месеци, самоорганизују се, чисте снег или обављају друге послове у оквиру центра.

"Имамо волонтере, сваког дана по десет се пријави да помаже у различитим стварима. Неко је водоинсталатер, или електричар, па помаже у тим пословима", каже Али Акбари, из Авганистана.

У Прешеву су сви мигранти у топлим просторијама, грејања има и у прихватном центру у Бујановцу.

"Ми смо спремни да прихватимо и евентуално нове мигранте који буду били упућени са севера, зато што су временски услови у први план избацили ту хуманитарну страну мигрантског питања", каже Горан Ћирић, Комесаријат за избеглице и миграције.

Прошле недеље у Прихватни центар је дошла група од око 200 миграната како би се растеретили кампови на северу земље.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво