Успешни млади сточар из Банатског Новог Села

Мирко Максимовић из Банатског Новог Села је пример успешног младог сточара, који је за десетак година створио фарму од 400 грла. Његове музне краве дају и до 3000 литара млека дневно, што планира да повећа након улагања у нову опрему.

Мирко Максимовић из Банатског Новог Села почео је 2003. године са 50 грла стоке, да би данас имао 400, велику фарму и 200 музних крава, које дају до три тоне млека дневно. Каже да су велики рад целе породице, паметно пословање и коришћење кредита довели до тог успеха.

"Ми сви смо породично веома ангажовани на фарми. Ту се ради сваки дан у години, нема одмора, а имамо и 10 радника као помоћ", каже Мирко.

Како би унапредио производњу, тренутно гради нови објекат који ће имати најсавременију, компјутеризовану опрему.

"Тако ћемо имати бољу контролу храњења, биће више млека, и ветеринарски део ће се успешније одрађивати", објашњава Мирко.

Због исхране стоке Максимовићи обрађују 700 хектара земље и за то имају сву потребну механизацију. Користе право пречег закупа државне земље, али сматрају да би боље било да им је омогућен закуп на неколико, уместо на једну годину.

"Ми имамо стајњак који не можемо да носимо на те њиве и то је велика штета за нас. Такође, не можемо да гајимо неке вишегодишње биљке, на пример луцерку, која је нама важна за исхрану стоке. Зато нам треба вишегодишњи закуп", додаје Мирко.

Иако је ових дана температура често у минусу, кравама то не смета да дају уобичајене количине млека. Мирко је задовољан тренутном откупном ценом, а оно што би помогло и њему и осталим сточарима јесте да их држава заштити од увоза јефтиног млека из иностранства.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво