Пријем за пољопривреднике у Шапцу

У организацији Одељења за пољопривреду града Шапца, у Дуњића кући одржан је традиционални годишњи пријем за најуспешније пољопривреднике.

Ратари, сточари, воћари и представници града, између осталог, на скупу су говорили и о плановима за ову годину. У шабачком крају има највише регистрованих пољопривредних газдинстава у Србији.

Вредни ратари годишње произведу 60.000 тона пшенице и око 140.000 тона кукуруза. Овај крај
је познат и по сточарској производњи, највећем броју говеда и свиња у земљи.

Мобилне сушаре, едукација пчелара, субвенционисање камата, копање дубинских бунара, само су неки од пројеката којима Град подстиче њихов рад и рурални развој. Ове године, за различите програме, биће издвојено 130 милиона динара. Шабац има спремну Стратегију за развој пољопривреде до 2020. године и 84 конкретна пројекта.

"Овакви сусрети нам много значе, то је доказ да неко стоји иза нас и да нам пружа одличну подршку. Прошле године за произвођаче је била најбитнија куповина противградних ракета као и копање дубинских бунара", каже Владимир Симић из Предворице који се бави производњом
воћа.

Бранко Мијић из Рибара, представник Пчеларског друштва "Прњавор" истиче да су оваква дружења веома корисна, посебно за младе, који могу да чују искуства старијих пољопривредника и стручњака и примене их у свом домаћинству. Додаје да је прошла година била веома неповољна за пчеларе, а у таквим условима они који су на почетку, углавном се не сналазе добро.

"Пољопривредна производња је изузетнно значајна за наш град, јер смо свесни чињенице да је то велика развојна шанса. Циљ сваког пројекта је да пољопривредни производјачи из нашег краја зараде више од посла којим се баве. Овакви скупови су добра прилика да сви заједно разговарамо, јер су и нама њихова искуства драгоцена у креирању локалне политике за пољопривреду", каже Душан Костадиновић, заменик градоначелника Шапца.

Предраг Срдановић истиче да је Одељења за пољопривреду посебно поносно на пројекат који је везан за мобилне сушаре као и програм за развој пчеларства. Прошле године 40 газдинстава добило је по 15 кошница и ројева што је, како каже, добар подстицај и помоћ људима да зараде и
запосле се.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво