Пропала и трећа продаја "АХА Муре Први мај"

Јавно надметање за трећу продају пиротске "АХА Муре Први мај" заказано за 20. јануар - неће бити одржано јер нико није откупио продајну документацију. Цена имовине није мењана - остала је иста као и код претходна два покушаја продаје - нешто мање од 284 милиона динара. Тренутно од 1.300 бивших радника у закупљеној хали ради око три стотине, а остали чекају новог купца.

Бивши радници "АХА Муре Први мај" наплатили су прошлог месеца своја потраживања од Фонда солидарности, али то - кажу - није решење њихових проблема јер им је једина жеља да поново седну уз машине.

Нажалост, ни за трећу продају целокупне имовине ""АХА Муре Први мај" није било заинтересованих. Стечајни управник Мирољуб Димитријевић и даље сматра да је ову компанију најбоље продати у целини као правно лице, али ће у међувремену тражити друга решења:

"Највероватније давање у закуп друге хале. За издавање закупа планирам објављивање огласа у дневном листу, где ће тај закуп бити доступан свим заинтересованим лицима, па ко понуди најповољније услове са њим ћу закључити уговор о закупу."

Представници Већа самосталног синдиката сматрају да је потребно што пре наћи начин да се бивши Првомајаци поново упосле.

"Онај ко закупи другу халу, он ће упослити и одређен број радника јер је непопуларно да се имовина не користи", сматра Родољуб Ћирић из Већа самосталног синдиката Пирот.

У локалној самоуправи истичу да су, иако у овом случају немају никакве законске надлежности, много пута разговарали са заинтересованим инвеститорима који су желели да закупе поједине делове "Аха Муре" али да нису постигли договор са стечајним управником.

"Ми се обраћамо надлежним институцијама", истиче Владан Васић, градоначелник Пирота, "али евидентно не водимо ту локалну економску политику, јер немамо надлежност над тим."

И док траје агонија некада највећег текстилног предузећа у земљи, имовина пропада. Огромне конфекцијске хале, управне зграде, ресторан, магацин, библиотека, музеј, игралишта са парковима и фонтанама. Посебна прича су уметничка дела познатих аутора, чија је вредност процењена на више од два милиона евра.

 rts.pirot@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво