Дан порода у Азањи

"Дан порода" акција је за чију идеју је заслужна др Радмила Милентијевић историчарка из Азање код Смедеревске Паланке, која је свој радни век провела у Америци. Вођена идејом великог Пупина који је зарађени новац волео да подели са другима, она је симболичне награде уручила паровима из Азање који су добили прво, друго, треће и четврто дете.

У Парохијском дому цркве бесребрењака Козме и Дамјана у Азањи код Смедеревске Паланке, који је подигнут новцем др Радмиле Милентијевић, окупили су се родитељи четрдесетдеветоро деце рођене у 2016. години.

Повод је подстицај рађања више деце и побољшање живота на селу. Скромне захвалнице и новчани прилози подељени су из руке дародавца. Живот у сеоској средини није једноставан и бајковит, али они најхрабрији остају и опстају.

Павле, Виктор, Нина, Стефан, Марко свој први снег и хладну зиму дочекали су у топлим домовима села Азања, Влашки До и Грчац.

Статистика села Азања некада је била завидна. Последње године деветнестог века црквена књига закључена је са уписаних 397 беба. Са 12.000 становника 1922. година проглашена је варошицом, а од 1952. до 1963. године Азања је имала и своје породилиште.

У једном дану четрдесетих година прошлог века догодило се 25 венчања. Просек старости младенаца био је 17,7 година, а неславне 2015. године у току целе године само једно венчање.

А у Смедереву са сличном идејом предузетник Зоран Игњатовић у име своје породице, већ традиционално дарује златник беби која се у Смедереву родила првог дана Нове године по јулијанском календару, овај пут поклонио је  два златника, јер је рођено двоје деце, девојчица Уна и дечак Немања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи